Semlerův dům od Adolfa Loose v Plzni na dva roky uzavře oprava

28. 2. 2018ČTK Infoservis

Jen do konce března mohou turisté a zájemci o architekturu navštívit v Plzni Semlerovu rezidenci od architekta Adolfa Loose v Klatovské 110. Jediný z plzeňských interiérů, ve kterém je použit Loosův princip raumplanu, tedy kaskádovitě rozvržených místností v domě, bude kvůli chystané rekonstrukci na dva roky uzavřen, řekla ČTK Helena Prokopová z městské organizace Plzeň-TURISMUS. Po rozsáhlé rekonstrukci, na kterou získala Západočeská galerie dotaci 30 milionů korun, se rezidence návštěvníkům znovu otevře v roce 2020, a to ve větším rozsahu.

Zatímco dosud je přístupná pouze část původního bytu rodiny Oskara Semlera, po rekonstrukci se otevře celý interiér. Počítá se mimo jiné s restaurováním původních vzácných přírodních materiálů a s replikami původního nábytku. Na místě by mělo vzniknout návštěvnické centrum a Loosova kavárna. Úprav se dočká i okolí domu.

Raumplan je nejslavnějším Loosovým prvkem uplatněným v mnoha jeho interiérech. V Plzni je ale právě jen v Semlerově rezidenci. Raumplan spočívá v různém rozvrstvení jednotlivých místností v prostoru domu, který tak není členěn jako obvykle na jednotlivá patra po celé ploše domu. Základní ideu uspořádání interiéru zřejmě načrtl roku 1932 Loos, ale předpokládá se, že dům projektoval Heinrich Kulka, blízký Loosův spolupracovník a žák. Loos zemřel v roce 1933 a celý byt byl dokončen roku 1934. Interiér, který má šest hlavních úrovní, připomíná pražskou Müllerovu vilu, která jeho vzniku předcházela. Na rozdíl od ní je ale vestavěn do staršího domu.

Byt byl rozvrstven do několika úrovní v promyšleném systému polopater, propojených s hlavní místností schodišti a průhledy. Centrem je velká obytná a reprezentační hala s krbem, v rezidenci jsou ložnice pána a paní domu, dětské pokoje, koupelny, zimní zahrada či knihovna s orientem ovlivněným stropem. Mezi úrovněmi bytu vede malý výtah na dopravu jídla.

Loos navrhl počátkem 20. století v Plzni několik bytových interiérů. Turisté mohou nyní na třech prohlídkových trasách navštívit čtyři z nich. Od dubna bude přístupný pouze Brummelův dům a byty Krausových a Voglových.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK