Restaurátoři obnovují malby z hradeckého kostela sv. Mikuláše

27. 2. 2018ČTK Infoservis

Práce na obnově dřevěného kostela svatého Mikuláše z počátku 17. století v Hradci Králové budou pokračovat restaurováním maleb. Soubor uměleckých malířských, řezbářských a umělecko-řemeslných polychromovaných prvků z interiéru kostela nejprve prošel restaurátorským průzkumem. ČTK to dnes sdělilo tiskové oddělení hradeckého magistrátu. Oprava památkově chráněného kostela za 18,8 milionu korun začala v roce 2016 a hradí ji město ze svého rozpočtu. Památka by se měla znovu otevřít v polovině letošního roku.

"Malby byly v restaurátorské dílně nedaleko Brna nejprve nedestruktivně prozkoumány v přirozeném rozptýleném denním světle lidským okem, za použití lupy, mikroskopu či fotografie a v bočním světle zvýrazňujícím reliéf malby. Ultrafialové světlo pak restaurátorům pomohlo odhalit biologické napadení a doplňky a přemalby. Díky snímkování v rentgenovém záření mohou odborníci nahlížet až do struktury malby i podložky," uvedl vedoucí odboru památkové péče magistrátu města Jan Falta.

Průzkumy odhalily jak technický stav maleb a použité materiály, tak rozsah přemaleb a doplňků. Na ikonách bylo prokázáno použití tempery i olejových barev, zlacení pravým zlatem, místy se zelenou lazurou, i stříbření stříbrem.

Koncepce restaurování bude podle Falty vycházet z originální malby pod přemalbami. Bude respektovat použitou techniku, aby byly zachovány historické a výtvarné hodnoty. "Otázkou, která patrně nebude nikdy jednoznačně zodpovězena ani při použití moderních metod zkoumání, je skutečný rozsah odborných a uměleckých malířských prací a oprav, které v roce 1935 prováděl profesor Bohumil Lizner," uvedl Falta.

Specializovaná firma už ošetřila dřevo zahřátím proti dřevokaznému hmyzu. Kostel má nové šindelové opláštění a zvenčí působí jako novostavba a je chráněn novým protipožárním systémem. Vybaven bude i moderním zařízením, které v něm udrží stabilní teplotu a vlhkost.

Kostelík pochází z obce Habura na východním Slovensku. V polovině 18. století jej Habura prodala do sousední Malé Poľany, od které jej v roce 1935 koupil Hradec Králové. Značně zchátralý kostelík byl tehdy rozebrán a po převozu vlakem znovu postaven v hradeckých Jiráskových sadech. Radnice kostel pronajímá pravoslavné církvi. Kostel patří k nejstarším církevním památkám ze dřeva ve střední Evropě.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK