Na jihu Egypta objevili část sochy faraona Ramesse II.

27. 2. 2018ČTK Infoservis

Archeologové v jihoegyptském městě Asuán objevili část sochy Ramesse II., který vládl v letech 1279 až 1213 před naším letopočtem a byl jedním z nejvýznamnějších faraonů starověkého Egypta. Informovala o tom dnes agentura AP.

Archeologové objevili hlavu a hruď sochy v chrámu Kóm Ombo, když pracovali na jeho ochraně před podzemní vodou, uvedlo egyptské ministerstvo památek.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy pomohou do země přilákat návštěvníky. Už teď se ale turistický ruch v Egyptě pomalu vzpamatovává z následků neklidu v revolučním roce 2011. Loni příjmy vzrostly o více než 123 procent na 7,6 miliardy dolarů. Do Egypta přijelo zhruba 8,3 milionu návštěvníků, což je ale pořád méně než v roce 2010, kdo do Egypta zamířilo 14,7 milionu lidí.

Nejmocnější vládce starověkého Egypta Ramesse II., který je někdy také označován jako Ramesse Veliký, byl třetím panovníkem 19. dynastie. Vedl několik vojenských expedic a rozšířil území Egypta - za jeho vlády se rozprostíralo od Sýrie po Núbii. Jeho nástupci ho označovali za "významného předka".

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK