Zemřel malíř Miroslav Šimorda, bylo mu 94 let

26. 2. 2018ČTK Infoservis

V Brně v neděli zemřel malíř a grafik Miroslav Šimorda, bylo mu 94 let. Patřil k zakladatelům mezioborového uměleckého Sdružení Q, byl držitelem Ceny města Brna. Poslední rozloučení se uskuteční v pondělí 5. března v brněnském krematoriu. ČTK to řekl umělcův syn Dan Šimorda.

Ještě loni měl Šimorda výstavu ve Zlíně, kde kdysi absolvoval baťovskou Školu umění. Dva jeho obrazy lze aktuálně zhlédnout v Muzeu města Brna na Špilberku v expozici věnované primárně Pavlu Navrátilovi.

Šimorda je brněnský rodák. Po druhé světové válce studoval na Akademii múzických umění v Praze. Od začátku 50. let žil a pracoval v Brně.

Kromě volné tvorby se věnoval také propagační grafice, spolupracoval s výstavištěm, navrhoval expozice také v zahraničí. Opakovaně se účastnil se brněnského bienále grafického designu.

Jako malíř se věnoval krajině, opakovaně se vracel k motivům domů, zdí a městských zákoutí, postupem let se přikláněl k lyrické abstrakci.

Část svých raných prací Šimorda údajně po válce vyhodil do vodního kanálu Čertovka v Praze. "Říkal jsem si, že to nebude problém namalovat znovu a lépe, byla to ale chyba," řekl novinářům v roce 2005, když měl retrospektivní výstavu na Špilberku.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK