Bývalý hotel u nádraží v Telči památkou nebude, může jít k zemi

16. 2. 2018ČTK Infoservis

Bývalý hotel u vlakového nádraží v Telči se kulturní památkou nestane. Rozhodlo o tom ministerstvo kultury, které dostalo podnět na zařazení této nárožní budovy se secesními prvky z roku 1903 mezi památky loni v květnu. O výsledku řízení ČTK informovali zástupci iniciativy Nechte Růžek žít, která se snažila hotel zachránit. Soukromý vlastník nechal minulý rok přes zahájené řízení na ministerstvu u domu rozebrat střešní krytinu. Začalo do něj zatékat a je ve špatném stavu.

"Bohužel právě rozesílám oznámení, že ministerstvo kultury neprohlásilo Růžek kulturní památkou. Osud Růžku je tímto nejspíš opravdu zpečetěn," řekla ČTK Dagmar Svobodová z iniciativy Nechte Růžek žít. U domu se prý už znovu objevili dělníci.

Hotel, v němž byla později restaurace Na Růžku, navazuje na styl architektury za ním stojící nádražní budovy. Je v ochranném pásmu historického jádra Telče zapsaného v seznamu UNESCO. Rozhodnutí ministerstva o tom, že se budova nestane památkou, nabylo právní moci 7. února, uvedla Ilona Ampapová z telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ). Vlastníkem bývalého hotelu je podle údajů v rozhodnutí firma MAKO, s.r.o.

Záměr investora zbourat hotel se nelíbil ani radnici, ani místním památkářům, demoliční výměr byl přesto před téměř třemi lety vydán. Iniciativa organizovala proti bourání protestní akce. Happeningu předloni v květnu se zúčastnilo osm desítek lidí. Petiční archy pak podle iniciativy podepsaly stovky lidí.

Vyjádření majitele budovy se ČTK získat nepodařilo. Dřív se mluvilo o tom, že by místo hotelu mohlo být obchodní centrum. "Já předpokládám, že nás developer bude kontaktovat, zda bude pokračovat v tom záměru, který předtím řešil a jestli tam došlo k nějakým změnám," řekl ČTK telčský starosta Roman Fabeš.

Případná novostavba bude muset splňovat kritéria stanovená pro ochranné pásmo městské památkové rezervace. "A bude muset respektovat architektonický a urbanistický kontext dané lokality," uvedla Ampapová. Podle památkářů zatím není zřejmé, jestli chce vlastník hotel hned zbourat a postavit tam obchodní objekt podle studie konzultované s NPÚ v roce 2016, nebo jestli pro dané místo vznikne nový záměr.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK