Ředitelkou Východočeské galerie Pardubice bude opět Hana Řeháková

13. 2. 2018ČTK Infoservis

Ředitelkou Východočeské galerie v Pardubicích bude opět Hana Řeháková. Rada Pardubického kraje ji potvrdila ve funkci na dalších pět let na doporučení výběrové komise, uvedla v tiskové zprávě Zuzana Nováková z kanceláře hejtmana.

Podle náměstka hejtmana pro kulturu Romana Línka (Koalice pro Pardubický kraj) bude hlavním úkolem vedení galerie připravovat možný přesun instituce do nových prostor v Automatických mlýnech od architekta Josefa Gočára. Hejtmanství chce jejich část odkoupit od soukromého vlastníka. "S tím bude souviset nové pojetí a koncepce výstavní činnosti v dalších letech," uvedl Línek. Řeháková se již na hlavních principech shodla se současným majitelem mlýnů architektem Lukášem Smetanou i s architektem Petrem Všetečkou, který projekt rekonstrukce památkově chráněného objektu připravuje.

Pokud zastupitelé kraje v dubnu schválí odkup hlavní budovy mlýnů a jejich rekonstrukci s pomocí evropských fondů, nastane pro Východočeskou galerii nová etapa. Galerie se bude podílet na naplnění vize vlastníka areálu, který zde chce vytvořit nové centrum kultury a kreativity. "Moje představa vychází z úcty k výjimečné Gočárově architektuře. Proto by v budově mlýnů měly být zachovány některé autentické prvky, které připomenou industriální minulost a do tohoto kontextu by měly být zapojeny ryze současné moderní architektonické detaily," uvedla Řeháková. Budoucí výstavní sály podle ní mají vhodné proporce a dostatečnou výšku, aby v nich mohla být prezentována i rozměrná díla, která bylo dosud složité vystavit.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK