Hlavní město chce otevřít veřejnosti ateliér Hany Wichterlové

13. 2. 2018ČTK Infoservis

V ateliér sochařky Hany Wichterlové na pražském Újezdě by mohly vzniknout kavárna a neformální galerie, ve které by byly i díla Wichterlové. Magistrát chce svěřit ateliér do správy Galerie hlavního města. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválila rada hlavního města. Město však nejprve musí vyjednat vynětí pozemku ze správy Prahy 1, tzv. odsvěření.

"Záleží na Praze 1, jestli bude ochotná odsvěřit tento ateliér. Na druhou stranu, protože jsme si vědomi, že Praze 1 primárně jde o pozemky které sousedí s touto nemovitostí, tak je v tom tisku napsáno, že se bavíme čistě pouze o půdorysu dané nemovitosti a všechny parcely kolem, které jsou nezastavěné, by nadále zůstaly městské části," řekl ČTK radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice).

Pokud by byl pozemek s ateliérem ve správě hlavního města a okolní pozemky zůstaly Praze 1, záleželo by na přístupu radnice městské části, zda by zachovala zahradu, která dotváří genius loci. Rodina sochařky, které je připravena Galerii hlavního města věnovat umělecké předměty a vybavení ateliéru, by si přála citlivou a důstojnou obnovu ateliéru i přilehlé zahrady. Dalším přáním rodiny je, aby byl ateliér přístupný veřejnosti. Ateliér vyžaduje rekonstrukci, která by podle odhadu stála 6,3 milionu korun. Roční náklady na provoz jsou kolem 400.000 korun.

Ministerstvo kultury rozhoduje o tom, zda bude ateliér prohlášen za kulturní památku. Odbor památkové péče má již všechny potřebné podklady a nepravomocné rozhodnutí by mohlo být vydáno do tří až čtyř týdnů, sdělila ČTK tisková mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

Hana Wichterlová patřila mezi nejvýznamnější meziválečné sochaře. Nyní chátrající malostranský ateliér a přilehlá zahrada patřily mezi oblíbená místa setkávání českých umělců a intelektuálů. Sochařka v ateliéru v roce 1990 zemřela. Její bratr byl chemik Otto Wichterle, který vynalezl kontaktní čočky.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK