Na Kolínsku byla objevena naleziště z doby kamenné a bronzové

12. 2. 2018ČTK Infoservis

Stavaři, kteří budují obchvat Plaňan na Kolínsku, narazili na naleziště z doby kamenné a z doby bronzové. Archeologové se tak dostali k předmětům starým až 4500 tisíce let. Náklady na průzkum nalezenišť a předmětů dosáhnou 9,5 milionu korun, průzkum bude financovat Středočeský kraj. ČTK o tom dnes informovala Helena Frintová z krajského úřadu.

"Jde o velmi významná naleziště, kterých není na území Středočeského kraje, a zejména v Polabí, mnoho. Je zde nutná úzká a koordinovaná spolupráce archeologů a stavebních firem," řekl radní pro oblast kultury Karel Horčička (ČSSD). Podle něj v Polabí archeologové dosud ještě podobné naleziště neobjevili.

Archeologové nálezy zkoumají hned na dvou nalezištích v okolí Plaňan. V první lokalitě je 55 archeologických objektů. Jde o hroby z pozdní doby kamenné a doby bronzové, tedy zhruba z let 2500 až 2000 před naším letopočtem a o zbytky sídliště z pozdní doby bronzové, v tomto případě z období 1300 až 1050 let před naším letopočtem. Odkryly se zde pozůstatky kůlových konstrukcí i řada dochovaných předmětů vypovídajících o způsobu života tehdejších lidí.

Na druhém místě narazili pracovníci stavební firmy na další kulturní vrstvu z doby bronzové. Ojedinělá je zejména svojí mocností, která dosahuje 50 až 80 centimetrů. "Odkryté kulturní objekty pocházejí patrně z období 1300 až 800 let před naším letopočtem. Nalezené pozůstatky staveb odborníci nyní pečlivě dokumentují," řekl Horčička. I tady odborníci objevili řadu předmětů, mezi nimiž byly dokonce i celé dochované nádoby.

V první lokalitě byl archeologický průzkum dokončen v září a stavební firma zde pokračuje se stavbou obchvatu, v druhé lokalitě průzkum pokračuje. Přes rozsáhlý průzkum ale bude stavba obchvatu hotová už letos, tedy v původně plánovaném termínu. Letos hejtmanství na průzkum uvolní 6,5 milionu korun, zbylou částku rozdělí do dalších dvou let.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK