Ostravská galerie Plato se stěhuje do bývalého hobby marketu

11. 2. 2018ČTK Infoservis

Galerie města Ostravy Plato, která prezentuje současné umění, se stěhuje do budovy bývalého hobby marketu Bauhaus v centru Ostravy. Veřejnosti se nový výstavní prostor otevře v první polovině dubna. ČTK to dnes řekla mluvčí galerie Hana Halfarová. I prostory Bauhausu bude kulturní instituce využívat dočasně. Po rekonstrukci budovy bývalých městských jatek bude galerie sídlit tam.

Dosud galerie akce organizovala v provizorních výstavních prostorách Kanceláře pro umění, které už uzavřela.

Galerie Plato je organizací města. Nový prostor nabídne plochu pro výstavy dosahující 5000 metrů čtverečních. "Ve spolupráci s kurátory a umělci vznikne v Bauhausu kromě výstavního prostoru také knihovna, bistro, prodejna, zahrada a další funkční zázemí," uvedla mluvčí. Některé z těchto projektů budou v provozu již během dubnového zahajovacího týdne, jehož program Plato právě připravuje.

Galerie se už stěhovala jednou. První tři roky sídlila v Multifunkční aule Gong v Dolních Vítkovicích. Loni v březnu začala využívat bývalou prodejnu textilu v Českobratrské ulici. Ve stísněných podmínkách se tam galerii podařilo uskutečnit 13 výstav a dalších 52 akcí včetně přednášek, koncertů či workshopů pro děti nebo dospělé. Konečným sídlem galerie se za několik let ale stanou městská jatka z 19. století, sousedící s někdejší prodejnou Bauhaus. Budovu jatek město opraví podle návrhu renomovaného polského architekta Roberta Konieczného a jeho katovického studia KWK Promes.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK