V Nizozemsku objevili originál slavného malíře Jana Steena

9. 2. 2018ČTK Infoservis

Nizozemští historici umění ze slavného muzea Mauritshuis v Haagu "objevili" obraz slavného holandského mistra sedmnáctého století. Při přípravách na novou výstavu totiž zjistili, že v depozitáři léta bez povšimnutí visel na místo kopie z osmnáctého století originál od Jana Steena, informoval server nrc.nl.

Obraz z doby kolem roku 1670 zachycuje výjev z biblického příběhu o Samsonovi a Dalile. Léta byl považován za kopii, kterou v 18. století namaloval vlámský malíř Ignatius de Roore. Jako takovou ji také do Haagu zapůjčili z královského muzea v belgických Antverpách.

Ředitelka muzea Mauritshuis Emilie Gordenkerová a kurátorka Ariane van Suchtelenová ale pojaly podezření, že se jedná o Steenův originál. "Po dalším bádání, restaurování a technickém zkoumání jsme dospěli nejen k závěru, že je to mistrovo dílo, ale i k tomu, že je ve výjimečně dobrém stavu," uvedla Gordenkerová, podle které obraz vypadá, jako by právě opustil Steenovu dílnu.

Biblické téma není pro obrazy z dílny holandského mistra typické, specializoval se totiž na výjevy z každodenního života. I tím si van Suchtelenová vysvětluje, proč se dlouho mělo za to, že obraz nenamaloval Steen. Jeho podpis na obraze se považoval za falzum.

Dílo s názvem Posmívání Samsonovi bude veřejnosti poprvé představen na výstavě v Mauritshuisu, která začíná příští týden.

Vedle Rembrandta, Jana Vermeera a Franse Halse je Jan Steen (1626 až 1679) nejvýznamnějším umělcem takzvaného zlatého věku nizozemského malířství.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK