Galerie města Olomouce vystavuje secesní díla

9. 2. 2018ČTK Infoservis

Galerie města Olomouce otevře příští týden v úterý výstavu špičkových děl z období secese. Jedinečnou expozici tvoří kolekce obrazů či plastik zapůjčených z renomovaných českých a moravských galerií a ze soukromých sbírek. Mezi zastoupenými autory nechybějí jména jako Alfons Mucha, Antonín Hudeček, Karel Špillar či Jan Preisler. Vystavena bude i početná sbírka francouzských plakátů významných tvůrců, jako je například Henri de Toulouse-Lautrec. Výstava, která se do Olomouce přesunula z Prostějova, potrvá do 10. března.

"Tato výstava se ostatním pořádaným výstavám v galerii vymyká. Naše výstavní síň je orientovaná zejména na prezentaci regionálního a olomouckého umění, případně spolupracujeme s výtvarnými spolky v České republice a v zahraničí. Tato výstava je výjimečná tím, že nejde ani o spolkovou ani autorskou výstavu, ale o první velkou soubornou výstavu, která mapuje jisté historické vývojové období," řekl dnes novinářům kurátor výstavy Radovan Langer.

Expozici připravila Galerie města Olomouce ve spolupráci s Muzeem a galerií Prostějova. "Bylo nám líto, že by Olomouc o takto nádhernou přehlídku secesního umění přišla, proto po domluvě s prostějovskými kamarády a kolegy jsme ji dovezli sem," doplnil Langer.

Výstava s názvem Ozvěny secese přináší poměrně široké spektrum autorů. Zastoupeni jsou autoři české secese z počátku 20. století, ale i umělci zahraniční, zejména rakouští a němečtí. Návštěvníci spatří například obrazy Antonína Hudečka, malíře, grafika a spisovatele Aloise Kalvody, Jana Preislera či Jakuba Obrovského. Nechybějí ani díla malířů Otakara Nejedlého a Františka Jakuba či sochařů Bohumila Kafky, Josefa Mařatky, Jana Štursy nebo Jana Ladislava Šalouna.

Expozice zaujme i přehlídkou uměleckých plakátů z dílny Alfonse Muchy, Emila Orlika, Gustava Klimta i světových umělců. "Plakát v secesi tvořil jednu z velmi významných vizuálních upoutávek a svým způsobem formoval dění na ulici. Na výstavě máme možnost spatřit velmi ucelenou a vybranou sbírku plakátů z libereckého muzea, v jehož fondech najdeme celou řadu pařížských plakátů z přelomu století nebo plakátů Alfonse Muchy. Zastoupeny jsou i plakáty z Berlína, Drážďan či Vídně," doplnil kurátor Jiří Hastík.

Výstava Ozvěny secese je první ukázkou nového pojetí dramaturgického plánu Galerie města Olomouce. Podle jejích zástupců zahajuje budoucí cykly v galerii, kde bude pravidelně dáván prostor nejen regionálním umělcům, ale i jiným typům expozic.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK