Liberec se chystá od června otevřít městskou galerii

7. 2. 2018ČTK Infoservis

Liberec se chystá otevřít od června městskou galerii. Radnice uvádí, že v krajském městě dosud chybí výstavní prostor pro prezentaci lokálních umělců. Galerie by měla vzniknout v pronajatých prostorech domu, který je přímo naproti historické radnici na náměstí Dr. E. Beneše. Novináře o tom dnes informoval náměstek primátora pro kulturu Ivan Langr (býv. Změna pro Liberec).

"Potřebujeme výstavní prostor pro lokální umělce, na různé typy výstav, které jsou nejen obrazové nebo artefaktové, ale i pro moderní umění, různé performance a tak dále," uvedl náměstek.

V Liberci je sice krajská Oblastní galerie, její zaměření je ale jiné, než by měla mít městská galerie. "Mnohdy se na nás obrací umělci, kteří nemají rozsáhlou tvorbu a nemáme jim co nabídnout," řekl primátor Tibor Batthyány (býv. ANO).

Příležitostně to město zatím řeší využíváním čekací haly a dalších míst v novém magistrátu. "Ty ale nejsou vhodné, protože neposkytují prostor pro ucelenou výstavní koncepci," uvedl Langr. V minulosti roli městské galerie plnila desítky let Malá výstavní síň v jablonecké ulici, posléze do konce roku 2013 Galerie U Rytíře v suterénních prostorách historické radnice. Její provoz ale skončil v roce 2013.

Langr předpokládá, že ročně uspořádají šest až osm výstav či výtvarných akcí. Za pronájem zhruba 100 metrů čtverečních bude město platit měsíčně 39.000 korun. Náklady na úpravu prostor, aby tam bylo možné pořádat výstavy, by neměly přesáhnout 100.000 korun. Galerie by v pronajatém domě měla být jen dočasně. V plánu je její přemístění, někdy po roce 2020, do Liebiegova paláce, což je bývalé sídlo Oblastní galerie. Město už několik let připravuje rekonstrukci paláce, odhadem bude potřeba kolem 200 milionů korun. Většina nákladů by se měla platit z evropské dotace.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK