Cenu kritiky za mladou malbu získal Filip Dvořák

7. 2. 2018ČTK Infoservis

Cenu kritiky za mladou malbu dnes dostal Filip Dvořák za díla z extrudovaného polystyrenu. Absolventa pražské UMPRUM porota vybrala z osmi finalistů, jejichž práce bude do 5. března představovat výstava v Galerii kritiků v pražském paláci Adria. Cena chce podle organizátorů hledat nové přístupy k malířské tvorbě a vytvářet výstavní příležitosti pro mladé tvůrce. 

Pohled do výstavy Filipa Dvořáka Till the End of Time v Galerii Mladých, 28. 6. - 29. 7. 2017, foto: Michaela Dvořáková

Osmadvacetiletý Dvořák je absolventem UMPRUM v ateliéru malby Jiřího Černického a Marka Meduny. Žije a pracuje v Hrádku nad Nisou. "Laureátovi bude uspořádána samostatná autorská výstava ke konci kalendářního roku v Galerii kritiků. Na realizaci výstavy obdrží finanční příspěvek. Dále má možnost týdenní rezidenční stáže v některém z Českých center v zahraničí," uvedla Čiháková Noshiro.

Na druhém místě 11. ročníku soutěže skončil s díly kombinovanou technikou Kryštof Strejc a na třetím autor olejomaleb Argišt Alaverdyan.

Soutěž je určena pro umělce do 30 let. Věkový limit soutěžících vyjadřuje záměr pořadatelů podpořit tvorbu mladých umělců nejvyšších ročníků vysokých škol a čerstvých absolventů při jejich vstupu na profesionální uměleckou scénu. Uchazeči se mohou účastnit soutěže nanejvýš třikrát, přednost ve výběru dostávají noví uchazeči před účastníky minulých ročníků, s nimiž byla již navázána výstavní spolupráce.

Dalšími finalisty vybranými z více než 60 přihlášených mladých umělců se stali Kateřina D. Drahošová, Kristína Gašpieriková, Jakub Choma, Beáta Kuruczová a Aleš Zapletal. Výtvarníci nebyli porotou hodnoceni jen za svá vystavená díla, ale i za svou tvorbu v rozmezí zhruba posledních dvou let, doloženou tištěnou či elektronickou dokumentací.

„Snažili jsme se, aby se účastníci soutěže podíleli i na instalaci výstavy, aby to nebyl pouze náš názor,“ uvedl předseda poroty Evžen Šimera.

V rámci prezentace malby se předpokládá možnost kombinovaného intermediálního vyjádření, tedy například malba-objekt, nástěnná nebo prostorová instalace obrazu s doplňkovými prvky.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK