Krnov hledá řešení, jak upravit Hlavní náměstí

5. 2. 2018ČTK Infoservis

Krnovská radnice vyhlásila architektonickou soutěž na podobu Hlavního náměstí v historickém centru města. Zájemci mohou své návrhy zasílat do 28. března. Centrální krnovské náměstí má projít zásadní úpravou. Vítězný návrh bude znám v červnu. ČTK to řekla mluvčí města Dita Círová.

Cílem soutěže je najít architektonicko-urbanistické řešení pro prostor Hlavního náměstí v Krnově, které přinese do historického jádra kvalitní městský veřejný prostor, definuje novou zástavbu nebo parkové úpravy. "Naším zájmem je zvýšit atraktivitu náměstí jak pro občany města, tak pro návštěvníky. Zadání soutěže je otevřené a případné vyvolání změn územního plánu je přípustné," uvedla Círová. V historii města půjde o první takovou soutěž za posledních 50 let.

Hlavní náměstí by se v příštích letech podle radnice mělo proměnit v nadčasový a reprezentativní prostor. "Aby úprava byla po všech stránkách kvalitní, ale přitom atraktivní a zároveň nenarušila historické jádro města, vyhlásili jsme architektonickou soutěž," řekla mluvčí. V porotě zasednou kromě zástupců města a památkářů držitelé architektonických ocenění Jan Šépka a Pavla Melková nebo člen pracovní skupiny České komory architektů Vojtěch Mencl.

Hlavní architekt města Lubomír Dehner náměstí považuje za významný prostor. "Pro město to je navíc citlivé a dlouho diskutované téma mezi odbornou i laickou veřejností. A právě architektonická soutěž, vyhlášená podle pravidel České komory architektů, je tím nejprestižnějším způsobem, jak zapojit do řešení našeho úkolu co nejvíce kvalitních architektů z celé republiky," řekl.

Architektonická soutěž je podle něj sice nejnáročnější způsob, jak prověřit možnosti rozvoje Hlavního náměstí, ale zároveň nejkvalitnější a nejobjektivnější. "Existuje veliká šance, že se mezi soutěžními návrhy objeví takové, které pomohou nasměrovat vývoj v tomto veřejném prostoru správným směrem," dodal.

Zatím poslední architektonická soutěž v Krnově byla před padesáti lety, v roce 1967. Týkala se řešení centra města, v němž byla za války zničena řada objektů a další vlivem stáří a nedostatečné údržby zchátraly natolik, že musely být zbořeny. Do soutěže, v níž první cena byla dotována částkou 30.000 korun, se tehdy přihlásilo 82 účastníků. Soutěžních návrhů byla nakonec odevzdána polovina.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK