Pravidla pro umění v ulicích Prahy mají být schválená v únoru

3. 2. 2018ČTK Infoservis

Pravidla pro podporu umění v ulicích Prahy by měli radní schválit v únoru. ČTK to sdělila náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice). Přípravu pravidel provází průtahy. Na podpoře umění se politici dohodli po rozpadu a následném obnovení koalice předloni v dubnu. Jedním z požadavků Zelených pro podpis koaliční smlouvy tehdy bylo, aby město dávalo na umění v ulicích částku odpovídající dvěma procentům investic v předchozím roce.

Město pravidla připravuje od jara loňského roku. Politici v rámci koalice však měli problém shodnout se na tom, jaká část děl se bude kupovat přímo a na jakou se budou dělat umělecké soutěže. "Nyní máme shodu na tom, že na přímý nákup děl bude vyčleněno maximálně 50 procent prostředků v programu. Postup, tedy nákup či vyhlášení soutěže, by měla vždy schválit komise složená z odborníků," uvedla Kolínská.

Sama preferuje spíše pořádání soutěží, které podle ní lépe zaručí dostatečně kvalitní odborné posouzení umísťovaných soch. "Přímé nákupy považuji za problematické především proto, že arbitry by se neměli stát politici," řekla.

Loni odpovídala dvě procenta z předloňských investic zhruba 135 milionům korun. Obdobně by to mělo být letos. Město podle Kolínské nemusí všechny peníze vyčerpat.

Plán vyhradit část rozpočtu na investice na umělecká díla byl jedním z pěti bodů, které si Trojkoalice (Zelení, STAN a KDU-ČSL) stanovila pro obnovení koalice s ANO a ČSSD předloni v dubnu. Kromě dvou procent z investic vyhrazených na kulturu si Trojkoalice jako podmínky dala dohodu o budoucnosti nákladového nádraží Žižkov, objektu Kliniky, vytvoření mapy městské infrastruktury nebo zvýšení daně z nemovitosti. Zvýšení daně nakonec padlo. Mapu infrastruktury radní schválili před nedávnem a o nákupu žižkovkého nákladového nádraží magistrát jedná s Českými drahami.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK