Kancelář vyhlásila soutěž na podobu pavilonu pro Expo v Dubaji

1. 2. 2018ČTK Infoservis

Návrhy na podobu národního pavilonu na světové výstavě Expo 2020 v Dubaji mohou zájemci podávat od 15. února. Vítězný návrh by měl být znám do konce května 2018, uvedli dnes organizátoři české účasti na Expu. Budou se moci hlásit domácí společnosti, evropské i ty ze Spojených arabských emirátů a dalších států, návrh ale musí reprezentovat českou kulturu. Rozpočet národní účasti na Expo 2020 se bude pohybovat mezi 250 a 310 miliony korun.

Výběrové řízení dnes Kancelář generálního komisaře Expo vyhlásila při vernisáži v Národním technickém muzeu. Jmenuje se Realizované a nerealizované pavilony ČR na Všeobecné světové výstavě Expo. Doplní na 14 dní expozici Architektury, stavitelství a designu, kde jsou modely vítězných pavilonů pro Světové výstavy Expo v Paříži roku 1937 a Bruselu roku 1958.

Ukáže dalších sedm realizovaných i nerealizovaných návrhů pavilonů ze světových výstav Expo 1937 v Paříži, 1939 v New Yorku a 2015 v Milánu. Doplní je návrhy pavilonů, které jako inspiraci pro zájemce o stavbu národního pavilonu na Expo 2020 v Dubaji vytvořili studenti fakulty architektury ČVUT či nerealizované návrhy architekta Jana Kaplického.

Česká republika získala pozemek pro stavbu původního pavilonu už v říjnu 2017, kdy organizátoři Expo schválili koncepci Czech Spring a přidělili jí místo, které se nachází u hlavního vchodu do jedné ze tří zón výstaviště s tématem udržitelnosti. Na ploše téměř 2200 metrů čtverečních může vyrůst budova či budovy s půdorysem až 1500 metrů čtverečních.

Součástí českého pavilonu bude monumentální instalace designového skla společnosti Lasvit, systém S.A.W.E.R. vyrábějící vodu ze vzduchu s pomocí solární energie a kultivující poušť, rotační expozice, která se bude měnit každé dva týdny, a prostor pro restauraci a jednací sál.

Česká republika si pavilon na šest měsíců pronajme a po Expo vrátí majiteli - nájem bude maximálně 90 milionů korun, uvádí kancelář české účasti. Podobně jako na Expo 2015 v Miláně do celkového rozpočtu na českou účast něj přispěje i soukromý sektor.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK