Umění Asie se dočasně přestěhuje do Veletržního paláce

25. 1. 2018ČTK Infoservis

Národní galerie pokračuje v proměnách svých expozic i jejích přesunech v rámci svých objektů. Expozice Umění Asie, která je v paláci Kinských, tam zůstane už jen do 25. února. Z reprezentativního paláce na Staroměstském náměstí galerie buduje prostor pro své výstavní highligty, na něž chce dostat i turisty. Asijská sbírka, jež patří k předním svého druhu v Evropě, bude dočasně k vidění ve Veletržním paláci. Trvale by později měla být vystavena v jednom z paláců na Hradčanském náměstí, sdělila ČTK mluvčí NG Tereza Ježková.

Také objekty NG v blízkosti Pražského hradu čekají od letoška změny. V Salmovském paláci si budou moci návštěvníci od června prohlédnout první část mezinárodní sbírky nadace Francesky von Habsburg Thyssen-Bornemisza Art Contemporary. Vedlejší Schwarzenberský palác bude během roku uzavřen a jeho prostory se budou chystat na instalaci nové expozice starých mistrů v roce 2019.

V paláci Kinských je pro návštěvníky před uzavřením expozice asijského umění připraven výběr mistrovských děl nazvaný Loučení s Asií. "V sále čínské malby jsou zastoupeni jak nejslavnější malíři 20. století - Čchi Paj-š’, Li Kche-žan nebo Sü Pej-chung - tak i několik obrazů pocházejících z nákupu necelé stovky děl prezidenta T. G. Masaryka v roce 1931, která dnes patří k nejzajímavějším ukázkám staré čínské malby na našem území," uvedla ředitelka Sbírky umění Asie a Afriky Markéta Hánová.

Výběr doplňuje soubor indických miniatur se žánrovými scénami z dvorského prostředí z 18. století, japonské listy ilustrovaných básní z z přelomu 15. a 16. století, rané dřevořezy z 18. století nebo současné kaligrafie. Sbírka umění Asie a Afriky spravuje více než 13.000 předmětů původem z Japonska, Číny, Koreje, Tibetu, jižní a jihovýchodní Asie, islámské kulturní oblasti a Afriky.

Od svého založení v roce 1951 byla systematicky rozšiřována nákupy, převody z jiných veřejných institucí a rozrůstá se i o dary soukromých sběratelů. Význam sbírky proto spočívá také v tom, že výstižně dokumentuje obraz sběratelství asijského umění v českých zemích přibližně od poloviny 19. století do současnosti, uvádí galerie.

Velké změny by podle plánu ředitele NG Jiřího Fajta měly čekat Veletržní palác. Záměr přestavby funkcionalistického paláce připravuje již několik let a stojí před vypsáním mezinárodní architektonické soutěže. Vláda Bohuslava Sobotky práce za přibližně miliardu korun zařadila mezi investiční akce v resortu kultury.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK