TZ: Expozice Umění Asie je v paláci Kinských k vidění už jen měsíc

Expozice Umění Asie je v paláci Kinských k vidění už jen měsíc / Národní galerie v Praze / Praha / 24. 1. 2018

Expozice Umění Asie je v paláci Kinských k vidění už jen měsíc

25. února 2018 se v paláci Kinských uzavře expozice Umění Asie. Ještě tento rok se opět zpřístupní její část ve Veletržním paláci ve formě tzv. schaudepot, tedy otevřeného depozitáře do doby, než bude v budoucnu trvale vystavena na Hradčanském náměstí.

„Ještě před samotným uzavřením jsme pro návštěvníky připravili speciální výběr mistrovských děl výstižně nazvaný Loučení s Asií. V sále čínské malby jsou zastoupeni jak nejslavnější malíři 20. století – Čchi Paj-š’, Li Kche-žan nebo Sü Pej-chung – tak je v něm možné zhlédnout i několik obrazů pocházejících z nákupu necelé stovky děl prezidenta T. G. Masaryka v roce 1931, která dnes patří k nejzajímavějším ukázkám staré čínské malby na našem území. Soubor indických miniatur se žánrovými scénami z dvorského prostředí představuje rágamálové malířství 18. století. Z japonského umění jsou v expozici představeny listy ilustrovaných básní z unikátního cyklu Kniha vějířů z přelomu 15. a 16. století, rané dřevořezy z 18. století nebo současné kaligrafie. Jako dílo sezóny vystavujeme nově získanou lakovou plaketu s portrétem Jeana Domata z konce 18. století, která je významnou ukázkou exportních laků z Japonska,“ uvádí ředitelka Sbírky umění Asie a Afriky Markéta Hánová.

Kromě speciálního výběru děl je v rámci Loučení s Asií připraveno i široké spektrum doprovodných programů – od programů pro rodiny s dětmi po komentované prohlídky a odborné přednášky.

Sbírka umění Asie a Afriky spravuje více než 13 tisíc předmětů původem z Japonska, Číny, Koreje, Tibetu, jižní a jihovýchodní Asie, islámské kulturní oblasti a Afriky. Svým rozsahem a významem patří k předním svého druhu v Evropě. Od svého založení v roce 1951 byla systematicky rozšiřována cílenými nákupy, převody z jiných veřejných institucí a průběžně se rozrůstá o dary soukromých sběratelů. Zásadní význam sbírky proto spočívá také v tom, že výstižně dokumentuje obraz sběratelství asijského umění v českých zemích přibližně od poloviny 19. století do současnosti.

Po uzavření expozice v paláci Kinských budou vybrané předměty asijského umění ještě tento rok zpřístupněny ve Veletržním paláci ve formě tzv. schaudepot, tj. otevřeného depozitáře, a to do doby, než bude sbírka v budoucnu trvale vystavena v galerijních prostorách na Hradčanském náměstí.

Loučení s Asií

Místo konání: Palác Kinských

Termín: do 25. 2. 2018

Kurátorky: Markéta Hánová, Jana Ryndová, Zdenka Klimtová, Michaela Pejčochová

Děti a mládež do 18 let a studenti do 26 let vstup zdarma