V Galerii Tranzitdisplay se 1. února otevře knihovna romské literatury

22. 1. 2018ČTK Infoservis

Knihovna romské kultury i dalších menšin, které v historii či současnosti mohou čelit diskriminaci ve společnosti, vzniká v pražské galerii Tranzitdisplay. Projekt Romafuturismo zahájí provoz 1. února v 07:00 dvanáctihodinovým maratonem čtení z knihy Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou romské spisovatelky Eleny Lackové. Knihovna chce s odkazem na postkoloniální myšlení nabízet i tituly například afrických autorů, žijící romské autory chce zvát na autorské programy nebo v rámci Česka vyjíždět do míst s větším zastoupením romských komunit. ČTK to dnes za společnost Tranzit.cz řekla Markéta Strnadová.

Připomněla, že Romafuturismo je projektem umělkyně Ladislavy Gažiové, nemá tedy zatím statut instituce. Bude založen na dobrovolnické bázi. Plánujeme, že otevřeno bude dva dny v týdnu, knihy se budou moci půjčovat nebo je lidé budou moci číst na místě, stejně jako časopisy. Knihy shromažďujeme od loňska, máme asi 200 titulů v pěti jazycích, dodala.

Knihovna romské literatury se chce zaměřovat na emancipaci diskriminovaných etnik a kultur. Gažiová výběr knih konzultuje s romisty i aktivisty. "Naším hlavním zájmem je sbírka evropských autorů, ale plánujeme i přesahy do mimoevropských zemí. Rádi bychom k tomu připojili i knihy na téma romské kultury, emancipace a postkoloniálního myšlení aplikovatelného na problematiku situace Romů," uvádí k tomu iniciátorka projektu.

Knihovnu vnímá také jako platformu pro setkávání se nad kulturními a politickými tématy, prezentaci autorů a romských osobností. Primárním cílem knihovny je zapojení romských komunit, které by se měly stát hlavním aktérem v diskusi.

Elena Lacková (1921 až 2003) byla jednou z nejvýraznějších postav romské inteligence, je autorkou mnoha pohádek pro děti, ale také několika divadelních a rozhlasových her. Narodila se jako jedno z osmi dětí v rodině cikánského hudebníka a polské Židovky na východním Slovensku, kde prožila většinu svého života. Jako první Romka absolvovala studium na katedře sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a získala různá literární ocenění.

V roce 1997 vyšla česky její biografie Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou, kterou na základě jejího vyprávění sepsala významná česká etnoložka Milena Hübschmannová.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK