Turecký soud dal zelenou přehradě, jež zaplaví cenné památky

17. 1. 2018ČTK Infoservis

Turecký ústavní soud zamítl stížnost na stavbu kontroverzní přehrady na jihovýchodě země. Odstranil tak poslední překážku k tomu, aby úřady výstavbou přehrady Ilisu zaplavily více než 10.000 let staré městečko Hasankeyf. To je cenným archeologickým nalezištěm a nachází se tam řada památek z dob říše římské, byzantské i osmanské. Informoval o tom dnes turecký deník Hürriyet.

Ústavní soud rozhodoval o stížnosti, kterou podala Iniciativa za uchování Hasankeyfu. Toto hnutí bylo založeno v roce 2006, kdy se přehrada na řece Tigris začala stavět. Její stavba se ale zpozdila i kvůli tomu, že se z projektu v roce 2009 stáhli švýcarští, rakouští a němečtí investoři, a to kvůli nedostatečným zárukám ohledně ochrany životního prostředí i kulturního dědictví.

Soud nyní rozhodl, že výstavba přehrady a vodní elektrárny je ve veřejném zájmu. Vláda projekt hájí s tím, že přinese na 10.000 pracovních míst, přispěje k rozvoji tamního zemědělství a podpoří cestovní ruch. Kritici ale namítají, že turistiku v oblasti projekt naopak zruinuje, když se zaplaví četné památky.

Podle odpůrců výstavby se oblast vylidní, protože místní se přesunou do měst. Peníze, které dala vláda místním jako odškodné za zatopené domy, jsou podle nich nedostatečné. Někteří spekulují, že vláda chce tímto projektem asimilovat Kurdy, tedy donutit je k přestěhování do měst v jiných regionech. Většinu ze šesti tisíc obyvatel oblasti kolem Hasankeyfu totiž tvoří Kurdové.

Městečko Hasankeyf bylo v roce 1981 vyhlášeno přírodní rezervací. Občanské iniciativy léta marně naléhají na úřady, aby zažádaly o zapsání na seznam památek UNESCO.

Při výstavbě přehrady se má zvednout hladina řeky Tigris asi o 60 metrů, čímž bude zaplaveno na 80 procent starobylého městečka Hasankeyf i několik přilehlých vesnic. Pod vodou se tak ocitne podle listu The Guardian přes 300 historických nalezišť, která ještě ani nebyla důkladně prozkoumána. V Hasankeyfu tak zmizí zdobené mešity, islámské hroby či jeskynní svatyně.

Některé památky mají přežít díky asi dvoukilometrovému přesunu na místo, kde má vzniknout "archeologický park". Ten se má podle očekávání úřadů stát turistickou atrakcí. Loni v květnu bylo například při rozsáhlé operaci přemístěno mauzoleum Zeynela Beye, postavené v 15. století.

Ekologové kritizují projekt přehrady Ilisu i proto, že se tak změní biodiverzita v regionu a vymizí některé druhy flory a fauny. V ohrožení tak podle nich bude například eufratská želva či čejka černoprsá.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK