Plzni se po třech letech daří udržovat projekt města kultury

17. 1. 2018ČTK Infoservis

Plzeňský areál DEPO2015, který vznikl pro potřeby projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury (EHMK), i tři roky po zahájení roku kultury žije a láká desetitisíce lidí. Z bývalé vozovny dopravních podniků je prostor, kde se propojuje kultura s byznysem. Kreativní zóna DEPO2015 provozovaná společností Plzeň 2015 je hlavním garantem udržitelnosti projektu EHMK ve městě, řekli dnes ČTK programový ředitel DEPO2015 Jiří Sulženko a primátorův náměstek pro kulturu Martin Baxa (ODS). Slavnostní zahájení roku EHMK se uskutečnilo 17. ledna 2015.

"Jsme rádi, že po třech letech se depo profiluje jako důležitá kulturní instituce. Jako hybatel udržitelných projektů souvisejících s EHMK," řekl Sulženko. Od roku 2015 pokračuje ve městě kromě depa také festival světla Blik Blik, dobrovolnictví, umělecké rezidence, Evropský den sousedů, sousedské procházky, česko-bavorský festival Treffpunkt a další. "My jsme spočítali, že sami vyprodukujeme kolem 150 menších a větších akcí do roka, další se tady konají v pronájmu. Depo žije každý den a průměrně je to kolem 80.000 lidí, kteří depem každý rok projdou," uvedl Sulženko. V exponovaném roce 2015 byla návštěvnost areálu 100.000 lidí.

Baxa hodnotí zpětně EHMK jako přínos pro město. Plzeň patří podle něj v udržitelnosti projektu k těm úspěšnějším v Evropě. "Z roku 2015 se podařilo udržet a rozvíjet DEPO2015, které vzniklo narychlo a s otazníky. Nakonec našlo své využití jako multifunkční centrum kultury, kreativního průmyslu a řemesel," řekl. Město do depa postupně investuje - loni nechalo opravit WC, letos se počítá s otevřením multifunkční tržnice. Vznikne projekt celkové rekonstrukce, optimálně s dotací EU.

K nejviditelnějším akcím, které se v DEPO2015 konají, patří několik velkých výstav ročně, street food markety, večer hudebních cen Žebřík, podzimní Design Week či Treffpunkt Festival. Pokračují i klíčové programové body EHMK - česko-bavorská spolupráce a propagace západočeského baroka. Myšlenku barokních slavností převzal kraj, Plzeň2015 se ale podílela na přeshraničním projektu, který nedávno získal podporu EU.

Baxa za nejdůležitější pokračování projektu EHMK označil úspěšné fungování DEPO2015, zachování stěžejních akcí a nastartování a udržení turismu. Oproti roku 2013 byla v roce 2015 návštěvnost Plzně o 30 procent větší, od té doby neklesla, dodal.

V DEP2015 lze kromě kulturních akcí navštívit také otevřenou řemeslnou dílnu Makerspace, sdílený pracovní prostor - coworking. Funguje zde komunitní zahrada, k pronájmu jsou kanceláře i umělecké ateliéry.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK