Galerie na zlínském zámku chystá na letošek výstavu Libenského

16. 1. 2018ČTK Infoservis

Galerie Václava Chada sídlící ve zlínském zámku chystá na letošní rok například výstavu plastik Stanislava Libenského či prací absolventů Baťovy Školy umění z let 1939 až 1943. ČTK to dnes řekla mluvčí galerie Kateřina Martykánová.

"V přípravě je výstava věnovaná mezinárodně uznávanému skláři a zakladateli tavené plastiky Stanislavu Libenskému," uvedla. Práce absolventů Baťovy školy představuje galerie v dlouhodobém projektu. Zlínská Škola umění za dobu své existence vychovala řadu předních českých umělců a designérů. Patřila mezi vzdělávací instituce firmy Baťa a vyučovalo se zde i v období, kdy české vysoké školy byly nacisty uzavřeny.

Galerie Václava Chada letos také rozšířila otevírací doby i na sobotu a neděli. "Vycházíme tak vstříc té části veřejnosti, pro kterou stávající otevírací doba nebyla vyhovující," uvedl ředitel obecně prospěšné společnosti Zlínský zámek Martin Pášma. Nová je také prodejní část, ve které je možné zakoupit výtvarná díla umělců spojených se Zlínem, například Radima Hankeho či Petra Nikla.

Galerie funguje od února 2014, uvedla již 29 výstav, včetně tvorby Theodora Pištěka a Adolfa Borna. Aktuálně jsou v ní k vidění výstavy sochaře Petra Stanického a "Portréty a autoportréty" malířky Milady Schmidtové Čermákové. Galerie nese jméno Václava Chada (1923 až 1945), který tvořil pouze pět let, přesto patřil k významným českým umělcům první poloviny 40. let. Zapojil se do protifašistického odboje, v únoru 1945 se při zatýkání gestapem pokusil o útěk a byl zastřelen.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK