Tři velké kláštery v Plzeňském kraji čekají opravy za stamiliony

14. 1. 2018ČTK Infoservis

Rozsáhlé opravy a přípravy nových expozic za zhruba 300 milionů korun čekají letos a v příštím roce tři velké kláštery v Plzeňském kraji. Kláštery v Chotěšově, Plasích na Plzeňsku a Kladrubech na Tachovsku uspěly se žádostmi o dotace EU. Všechny tři jsou národními kulturními památkami a chystané opravy budou možná největší v jejich novodobé historii. Kladruby a Plasy spravuje Národní památkový ústav (NPÚ), Chotěšov patří obci.

V regionu podle biskupa plzeňské diecéze Tomáše Holuba působí řeholníci, například salesiáni, pauláni, dominikáni či františkáni. "Bohužel v současné době takový ten pravý klášter na osamělém místě, kde žijí lidé zasvěcení bohu, tady nemáme. To nám chybí, ale třeba bude," doufá biskup.

Projekty shodně za zhruba 120 milionů korun připravil NPÚ v Plasích a Kladrubech. Oba kláštery jsou otevřené turistům jako památky. Plasy v posledních letech navštívilo ročně kolem 27.000 návštěvníků, do Kladrub jich přijede přibližně 19.000 ročně. Vedoucí českobudějovického pracoviště NPÚ Petr Pavelec věří, že po dokončení oprav se návštěvnost výrazně zvedne.

Bývalý benediktinský klášter, založený v Kladrubech roku 1115, připravil projekt nazvaný Život v řádu. Obnova starého konventu, rajského dvora starého konventu a části nového konventu umožní zřízení nových prohlídkových tras, které otevřou i dosud nepřístupné části komplexu, jehož části jsou kvůli zanedbání údržby v minulosti ve špatném stavu. Nová Klášterní trasa zmapuje život benediktinů, takže její součástí budou barokní cely, nemocniční cela, konventní kaple, lékárna, noviciát či rajský dvůr, řekl už dříve ČTK kastelán Milan Zoubek. Druhá trasa se bude věnovat působení rodu Windischgrätzů v Kladrubech a vojenským řádům.

V bývalém cisterciáckém klášteře v Plasech, založeném roku 1144, projekt zahrnuje stavební obnovu opatské rezidence, revitalizaci opatské zahrady a přilehlých ploch. Vznikne nová prohlídková trasa v dosud nepřístupných částech nové prelatury, otevřou se sklepní prostory starého opatství i nové prelatury. Nová prohlídková trasa přiblíží působení rodu Metternichů.

Dosud největší opravy čekají díky evropské dotaci také někdejší klášter premonstrátek, založený v letech 1202 až 1210 v Chotěšově. Rozsáhlý areál patří malé obci. Projekt na obnovu se včetně neuznatelných nákladů vyšplhá k 70 milionům korun, což je zhruba roční rozpočet obce, kde včetně pěti okolních obcí žije 2800 lidí. "Nevím o žádném jiném takto rozsáhlém objektu, který by patřil tak malé obci, jako jsme my," řekl starosta Luděk Rosenberger. Obci patří klášter od roku 1993. Dosud po částech díky dotacím investovala do záchrany střech či do odvodnění přes 30 milionů Kč.

"Investice ale zachraňovaly havarijní stav, nikdy nebyly moc vidět. Teď poprvé vidíme světlo na konci tunelu a opravy, které uděláme, už budou také vidět," těší starostu. Projekt počítá s opravou konventu. "Hlavní myšlenka je, aby tam mohl vzniknout depozitář cenných barokních soch západních Čech," řekl. Do expozice by se měly sejít sochy, které nemohou být už déle vystaveny nepřízni počasí na svých původních místech. Do budoucna by mohly v klášteře vzniknout i restaurátorské dílny na tyto sochy, případně by tam mohly vznikat i kopie zachraňovaných soch, které je nahradí na původních místech. Další žádost za asi deset milionů korun na opravu kapitulní síně podala obec prostřednictvím místní akční skupiny.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK