Na hradě Svojanov bude lapidárium barokních soch

13. 1. 2018ČTK Infoservis

Hrad Svojanov na Svitavsku letos opraví poplužní dvůr, aby v něm mohly být umístěné čtyři sochy z morového sloupu v Poličce. Město nechává dělat jejich kopie, originálům již venkovní klima nesvědčí. ČTK to řekl kastelán Miloš Dempír.

Rozsáhlá stavba, která dřív sloužila k hospodářským účelům, je zchátralá a potřebuje opravit, aby mohla sloužit jako lapidárium. V minulosti šlo o stavbu, která měla čtyři křídla, ve 30. letech bylo jedno křídlo ubourané. V jednom křídle jsou nájemní byty, v další části má hrad technické zázemí.

"Na lapidárium potřebujeme odhadem 3,5 milionu korun. Poplužní dvůr byl v druhé polovině 20. století využíván jako statek a dostal se do havarijního stavu. V minulosti jsme už opravili venkovní části," řekl Dempír.

Velká oprava morového sloupu v Poličce začala v roce 2015 a skončí letos. Čtyři sochy již nějaký čas pod přístřeškem na Svojanově byly, nyní je mají v péči restaurátoři. Místo původnách soch svatých Václava, Víta, Karla Boromejského a Šebestiána budou na morovém sloupu kopie, originály budou uloženy na Svojanově. Polička se pro přesun pokusí získat výjimku, podle památkového zákona by měly být v městské památkové zóně, ale město pro ně nikde nemá místo.

Poličský sloup je národní kulturní památkou, měří 22 metrů. Navrhl ho český architekt František Maxmilián Kaňka, sochy zhotovil sochař Jiří František Pacák. Hrad Svojanov vlastní město Polička a návštěvností patří k nejoblíbenějším v Pardubickém kraji. Loni na Svojanov přijelo kolem 57.000 lidí, předloni asi o 2000 návštěvníků méně.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK