Domažlice zrestaurují pomník děkana, který vytvořil Myslbek

13. 1. 2018ČTK Infoservis

Domažlice zrestaurují svůj asi nejcennější pomník ve městě - sochu děkana Antonína Příhody od nejvýznamnějšího českého sochaře přelomu 19. a 20. století Josefa Václava Myslbeka. Pomník umístěný v parku u pošty je z hořického pískovce, který špatně odolává klimatickým jevům. Město ho sice nechalo restaurovat už v roce 2008, nyní je ale opět ve špatném stavu a hrozí mu destrukce. Radnice proto na doporučení odborníků uvažuje nejen o renovaci, ale také o přesunutí vzácného pomníku do interiéru. Na jeho místo v parku by mohla vzniknout kopie, řekl ČTK místostarosta Zdeněk Novák (Sdružení pro město Domažlice).

"Jde o náš nejcennější a unikátní pomník, málokteré město se může pochlubit takovou plastikou. V současné době se pustíme do první etapy a pokusíme se zajistit kompletní zrestaurování sochy, které by mělo vyjít na zhruba 300.000 korun," řekl. Před deseti lety prováděl restaurování sochy akademický malíř Jaroslav Šindelář, který nyní provedl důkladnou prohlídku a městu doporučil kompletní renovaci pomníku i jeho přesunutí.

Domažlice se budou snažit získat na renovaci dotaci z programu Plzeňského kraje na zachování a obnovu památek. Do jakých interiérů by se po opravě měla socha přestěhovat a zda do parku umístit repliku nebo odlitek originálu, není zatím ještě rozhodnuté.

Pomník Antonína Příhody z roku 1881 je památkově chráněný. Na širokém ořímsovaném soklu sedí v křesle postava v mírně nadživotní velikosti. Po stranách jsou dvě děti. Příhoda, žijící v letech 1668 až 1749, byl domažlický děkan a vikář, podporovatel chudých, ale také přírodovědec a pěstitel ovocných stromů.

Myslbek je považován za nejvýznamnějšího českého sochaře přelomu 19. a 20. století a za zakladatele novodobého českého sochařství. K jeho nejznámějším dílům patří jezdecká socha svatého Václava na Václavském náměstí v Praze.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK