Muzeum Kroměřížska bude kvůli rekonstrukci dva měsíce uzavřeno

12. 1. 2018ČTK Infoservis

Muzeum Kroměřížska bude od čtvrtka 18. ledna zhruba na dva měsíce uzavřeno pro veřejnost. ČTK to dnes řekl jeho ředitel Jiří Stránský. Omezení souvisí s pokračující rekonstrukcí historické budovy muzea na Velkém náměstí v Kroměříži.

Opravy začaly loni. Aktuálně mohou zájemci v budově navštívit jen výstavu s názvem V muzeu straší. Naposledy ji bude možné zhlédnout ve středu 17. ledna. "Poté začneme s druhou etapou oprav budovy v prvním patře, muzeum proto bude nutné uzavřít. S opětovným otevřením alespoň části muzea počítáme v první polovině března," uvedl Stránský.

Řemeslníci podle něj nyní dokončují opravy v přízemí budovy, kde vzniknou nové výstavní prostory a recepce. Od konce minulého týdne je proto dočasně nepřístupný Památník Maxe Švabinského a uzavřena expozice Příroda a člověk, jejíž část se v příštích měsících přestěhuje na zámek v Chropyni na Kroměřížsku.

Po březnovém znovuotevření části muzea se mohou návštěvníci těšit na novou interaktivní výstavu Co a jak odkrývá archeologie. "Bude určena především pro děti a mládež," sdělil Stránský. Znovu zpřístupněna bude také expozice Historie ukrytá pod dlažbou města, která byla uzavřena loni.

Rekonstrukce budovy přijde zhruba na 45 milionů korun, přičemž 85 procent částky by měla pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. O zbývající náklady se podělí Zlínský kraj a stát. Opravy se postupně dotknou všech pater budovy.

Po dokončení rekonstrukce v roce 2020 bude mít muzeum nové prostory pro krátkodobé výstavy, vylepšené zázemí pro návštěvníky a tři nové stálé expozice. Vedle expozice věnované historii Kroměříže od roku 1848 do 60. let 20. století to bude i expozice hodin a hodinových strojků, která se pro návštěvníky zřejmě otevře v červnu. V podkroví muzea vznikne stálá expozice Poklady staré půdy, přístupná však bude nejspíše až v roce 2020.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK