Do Libanonu se vrátily vzácné sochy ukradené za občanské války

12. 1. 2018ČTK Infoservis

Tři vzácné mramorové sochy uloupené z Libanonu za tamní občanské války byly objeveny v USA a dnes dorazily zpět do Libanonu. Je mezi nimi i hlava býka vytesaná před 2400 lety a nalezená ve fénickém chrámu v jižním Libanonu před několika desítkami let. V bejrútském Národním muzeu budou artefakty vystaveny v únoru.

Hlavu býka identifikoval loni kurátor newyorského Metropolitního muzea, kam ji půjčil sběratel uměleckých předmětů. Další dva artefakty jsou torza pocházející ze 4. a 6. století před naším letopočtem.

Z Libanonu bylo v době civilní války z let 1975-1990 ukradeno mnoho uměleckých předmětů. Tři mramorové sochy navrácené nyní z USA byly ukradeny v roce 1981 ze skladu v Byblosu.

Manhattanský prokurátor v prosinci oznámil, že nalezené sochy budou vráceny do Libanonu a také že ustavil skupinu, která bude bránit obchodování s ukradenými historickými předměty, jež se dostávají na trh z Blízkého východu.

Tři navrácené sochy byly vykopány v 60. a 70. letech nedaleko přístavu Sajdá ve zbytcích fénického chrámu zasvěcenému bohovi léčitelství Ešmunovi a prodány soukromému sběrateli z USA.

Libanon býval domovem fénické civilizace a součástí Perské i Římské říše. Nachází se tam několik významných archeologických nalezišť. Za občanské války se kurátoři tamního Národního muzea, které se nacházelo v místě bojů, snažili chránit sbírky ve sklepních úkrytech nebo zalitím do betonu. Některé byly vyvezeny z Bejrútu do jiných částí země, například do Byblosu, ležícího severně do Bejrútu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK