TZ: Výstavní program Galerie Rudolfinum na rok 2018

Výstavní program Galerie Rudolfinum na rok 2018 / Galerie Rudolfinum / Praha / 8. 1. 2018

Představujeme výstavní program Galerie Rudolfinum na rok 2018

DOMESTIC ARENAS

19. 1. - 18. 3. 2018

Kurátor: Petr Nedoma

Syntéza videoartu, angažovaného dokumentu a hudebních klipů amerických a evropských tvůrců, která citlivě reaguje na autentické sociální a demografické problémy převážně americké společnosti.

Vystavující umělci: John Akomfrah, Stan Douglas, Jeremy Deller & Cecilia Bengolea, Omer Fast, Kahlil Joseph, Shimon Attie

MAT COLLISHAW

11. 4. - 8. 7. 2018

Kurátor: Petr Nedoma

Mat Collishaw (*1966) je hlavním představitelem významné generace britských umělců, kteří se etablovali v pozdních osmdesátých letech na londýnské Goldsmith’s College. Pro jeho tvorbu jsou charakteristické hlubší náměty, skrývající se pod vizuálně přitažlivým povrchem, díky němuž snadno poutají pozornost diváka, ovšem při zachování vysoké estetické kvality.

PETR PÍSAŘÍK

6. 9. - 25. 11. 2018

Kurátor: David Korecký

Písaříkovy malby i trojrozměrné objekty vycházejí z určitého rozbití celku. Jedná se o proud neustálých tvarových i myšlenkových proměn, který vychází z postmoderního uvažování. Z tohoto nestabilního dění může oko zachytit jen určité fragmenty, neúplná sdělení, na něž se napojují asociace a vzpomínky. Pohled klouže po povrchu věcí, zastavuje se u znakových struktur, neobvyklých tvarů a nechává se oslnit záblesky.

A COOL BREEZE

13. 12. 2018 - 17. 3. 2019

Kurátor: Petr Nedoma

Nové možnosti prostorového zobrazování figury v současném umění v souboru děl několika mezinárodních umělců jsou hlavním tématem výstavy. Figura jako archaický sochařský námět je konfrontována se současným způsobem reprezentace identity, sociálních pozic a hodnot s odkazem na klasické a modernistické formy.

Vystavující umělci: Ron Mueck, Paul McCarthy, Pierre Huyghe, Isa Genzken, Yinka Shonibare, Stephan Balkenhol, Frank Benson, Elmgreen and Dragset, Mark Quinn, Thomas Schütte