Re: Jak jsem spolupracovala s Národní galerií

V následujícím komentáři reaguje ředitel Národní galerie Jiří Fajt na text Terezy Stejskalové, ve kterém kurátorka popsala, jak probíhala komunikace i technická podpora při přípravách výstavy Biafra ducha. Studenti z třetího světa v Československu.

Názoru Terezy Stejskalové si vážíme a je pro nás podnětem a důležitým impulsem pro další zlepšování a profesionalizaci naší instituce. Národní galerie v Praze spravuje nejrozsáhlejší umělecké sbírky u nás a sbírkové expozice i krátkodobé výstavní projekty prezentuje v šesti, respektive sedmi pražských budovách. V posledních letech se galerie snaží své objekty oživovat, přivádět k výtvarnému umění mladou generaci a dávat maximum prostoru současnému umění i těm nejvýznamnějším osobnostem světové kultury. Snaha nabídnout co nejbohatší program s sebou bohužel někdy přináší i prostor pro potencionální nedostatky. Jelikož jsme si této situace vědomi a rádi bychom ji zlepšovali, a protože uveřejněná kritika je v některých bodech oprávněná, rozhodli jsme se uspořádat diskusní setkání Národní galerie v Praze jako hostitel a partner, během něhož chceme kriticky mluvit o spolupráci galerie s externími subjekty v rámci výstavních a veřejných programů a zamyslet se nad tím, jak by bylo možné výsledky takové spolupráce zkvalitnit.

Jiří Fajt


Veřejná diskuse Národní galerie v Praze jako hostitel a partner s generálním ředitelem Jiřím Fajtem se uskuteční 18. ledna 2018 od 18 hodin v Auditoriu Veletržního paláce (6. patro). Účast je třeba potvrdit na info@ngprague.cz. Facebooková událost zde.

Foto: Tereza Křenová