Památkáři chtějí v Kunštátě letos obnovit část bývalého opevnění

9. 1. 2018ČTK Infoservis

Památkáři chtějí v Kunštátě na Blanensku letos obnovit část bývalého opevnění. Investice na místech, které pochází z 15. století, tedy z doby, kdy zde byl ještě hrad, vyčíslili na téměř pět milionů korun. ČTK to řekl kunštátský kastelán Radim Štěpán.

"Obnova bude spočívat ve statickém zajištění opěrného zdiva, obnově zděných konstrukcí včetně obnovy oplocení z poloviny 19. století a obnově přilehlých objektů," uvedl kastelán.

Památkáři chtějí obnovit i takzvanou poustevnu, tedy romantizující drobnou stavbu na úpatí zemního valu z počátku 20. století. Opravy se budou týkat i obnovy hradního sklepení.

Vedle této hlavní zakázky chce kastelán nechat zrestaurovat barokní křišťálový lustr z tereziánské doby za zhruba 140.000 korun. Ještě nákladnější bude restaurování středověkých omítek v prostorách původního hradního paláce za zhruba půl milionu korun.

Právě středověký hrad je nyní hlavním tahákem pro návštěvníky. Loni poprvé mohli vidět figurální malbu, kterou odkryli památkáři v jedné z nejstarších částí areálu. Výpravný cyklus s rytířskou tematikou odborníci datovali do první poloviny 14. století. Místnost s malbou je vrcholem nové prohlídkové trasy s názvem Hrad. Na zámek v Kunštátu, který byl původně hradem, loni zavítalo 10.254 návštěvníků.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK