Návštěvnost objektů Muzea hl. m. Prahy se meziročně zvýšila

9. 1. 2018ČTK Infoservis

Všech 14 objektů Muzea hlavního města Prahy navštívilo v loňském roce téměř 1,64 milionu návštěvníků, o 220.000 více než v roce 2016. Dlouhodobě je největší zájem o Petřínskou rozhlednu a Bludiště na Petříně. Výnosy ze vstupného pomáhají financovat dočasné výstavy a expozice, ale také správu a údržbu objektů, které má muzeum ve své správě. ČTK o tom dnes informovala mluvčí muzea Olga Šámalová.

Z objektů Muzea hlavního města Prahy byla loni nejnavštěvovanější Petřínská rozhledna s bezmála 714.000 lidmi, po té Bludiště s 391.000 osobami a na třetím místě skončila Staroměstská mostecká věž, kterou vidělo 198.000 návštěvníků.

Muzeum hlavního města Prahy spravuje celkem 14 objektů - hlavní budovu na Florenci, Podskalskou celnici na Výtoni, Zámecký areál Ctěnice, Petřínskou rozhlednu, Bludiště na Petříně, Staroměstskou a Malostranskou mosteckou věž, Svatomikulášskou městskou zvonici, Prašnou bránu, Novomlýnskou vodárenskou věž, dům U Zlatého prstenu, Müllerovu vilu, Rothmayerovu vilu a Studijní a dokumentační centrum Norbertov.

Loni v dubnu muzeum poprvé pro veřejnost zpřístupnilo Novomlýnskou vodárenskou věž, která prošla celkovou památkovou obnovou, s novou expozicí Praha hoří. Projekt, který nese název Památková obnova historické Novomlýnské vodárenské věže a její zpřístupnění veřejnosti - 1. etapa, vyšel na téměř 38,8 milionu korun. Dotace z evropských fondů činila 29,6 milionu korun, zbytek uhradilo hlavní město Praha.

"V prosinci jsme otevřeli druhou část stálé expozice Praha Karla IV. - středověké město v domě U Zlatého prstenu. Na konci loňského roku také začaly přípravné práce směřující k celkové rekonstrukci Prašné brány,"

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK