Moravská galerie v Brně zaznamenala rekordní návštěvnost

5. 1. 2018ČTK Infoservis

Pro Moravskou galerii v Brně byl rok 2017 nejúspěšnější v historii. Vykázala návštěvnost téměř 140.000 lidí, v předcházejícím roce přilákala 114.976 návštěvníků. Galeristé úspěch přičítají například výstavě Kmeny 90, pomohly také akce pro rodiny a rostoucí zájem škol o vzdělávací programy. ČTK to dnes sdělila mluvčí galerie Michaela Paučo.

Moravská galerie spravuje Uměleckoprůmyslové muzeum, Pražákův a Místodržitelský palác v centru Brna a také Jurkovičovu vilu v Žabovřeskách a rodný dům Josefa Hoffmanna v Brtnici u Jihlavy.

Loňský projekt Kmeny 90 věnovaný alternativním subkulturám předminulé dekády navštívilo 30.000 lidí, zahájení pod širým nebem v Husově ulici přilákalo 6000 lidí. Pozornost poutal také růžový tank Davida Černého, který se Moravské galerii povedlo dovézt z Vojenského technického muzea v Lešanech u Prahy. Vystavila jej jako součást Kmenů 90 na Komenského náměstí.

Moravská galerie loni prezentovala také staré umění, třeba bohatou sbírku moravského rodu Salm-Reifferscheidtů, dále tvorbu romských umělců, dílo Mariana Pally nebo práce finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého.

"V roce 2018 bude zavřená stálá expozice v Uměleckoprůmyslovém muzeu a chystáme se i na uzavření celé budovy z důvodu rekonstrukce. Proto tak vysoká čísla v budoucích dvou letech neočekáváme, naopak vysokou návštěvnost si slibujeme od výstavy Avant Garde na brněnském výstavišti, na níž se Moravská galerie podílí," uvedl ředitel galerie Jan Press.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK