Výstava o detailech v modernistické architektuře na UMPRUM

4. 1. 2018ČTK Infoservis

Modernistickou architekturu prostřednictvím detailů bytových doplňků, interiérových prvků, svítidel a dalších dekorativních i funkčních prvků v architektuře, představuje výstava v galerii Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Jmenuje se Pocta detailu a ukazuje fotografie Adama Štěcha, který doklady všestranných dovedností architektů modernismu dokumentoval po celém světě.

Spolu se Štěchem na výstavě pracovali grafičtí designéři Jan Kloss a Matěj Činčera ze skupiny Okolo, do níž patří i Štěch. "Výstava Pocta detailu byla pro nás další výzvou. Myšlenka na ni vznikla v průběhu minulého roku, když jsem zintenzívnil své cesty za architekturou a uvědomil si, že právě detaily jsou často základními elementy modernistické architektury," uvedl Štěch.

Pro výstavu Pocta detailu vybral stovky fotografií ze svého archivu a prezentuje je jako atlas architektonických a interiérových detailů, které byly vytvořeny architekty jako součást designu celých budov. Osvětlení, místa k sezení, skladování, stoly, zábradlí, dveře, okna a další dekorativní nebo funkční prvky vycházejí z modernistické myšlenky uměleckého díla jako celku (gesamtkunstwerk).

Adam Štěch nabízí pohled na tyto do detailu propracované objekty jako na součást architektury, ale zároveň i jako na díla s vlastní uměleckou hodnotou. Všechny odrážejí styly slavných i méně známých architektů 20. století, demonstrují zcela odlišné perspektivy navrhování nábytku, osvětlení a dalších objektů a ukazují nově kapitoly z dějin užitého umění. Pocta Detailu měla premiéru na London Design Festival na podzim 2017.

Skupina Okolo se od roku 2009 primárně věnuje designu, architektuře a dalším blízkým oborům a jejich prezentaci. V roce 2013 studio dostalo titul Grafický designér roku v rámci soutěže Czech Grand Design.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK