Vzorníky z Karnoly míří do mrazáku, památkáři vyklízejí objekt

3. 1. 2018ČTK Infoservis

Památkáři dnes začali s vyklízením vyhořelé vzorkovny a dílny bývalé textilky Karnola v Krnově na Bruntálsku. Nejprve zachraňují vzorníky. Ty putují do mrazících boxů. Nízké teploty je mají uchovat pro chystaný zásah restaurátorů. Experti navíc zkoumají i stav požárem poškozených strojů. O jejich dalším osudu bude jasno pravděpodobně příští týden, řekl ČTK ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula. Podle vedoucí odboru kultury Moravskoslezského kraje Karin Veselé se podaří zachránit až 60 procent obsahu dílny a vzorkovny.

"Dnes vyklízíme budovu vzorkovny a dílny. Jde především o vzorníky, což jsou papírové listy s nalepenými vzorky látek," uvedl Zezula. Podle něj se část vzorníků podaří zachránit pro expozici muzea, které v budově má vzniknout. "Určitá část je v dobrém stavu. Část je ohněm i hašením poškozena," vysvětlil. Hodně vzorníků podle něj při požáru vypadlo ze skříní a regálů a skončilo na hromadě.

Její vrchní vrstvy jsou ohořelé. "Postupně je odkrýváme. A dostáváme se k vzorníkům, které byly poškozeny méně. Zatím nemůžeme říct, kolik se jich podaří zachránit," uvedl. Veselá z hejtmanství Moravskoslezského kraje je optimista. "Zachráníme 50 až 60 procent z vybavení dílny a vzorkovny. Původní odhady hned po požáru byly podstatně horší. Oheň například vůbec nepoškodil některé dřevěné stroje," řekla.

Ještě několik příštích dnů se odborníci budou zabývat záchranou vzorníků v jednotlivých šanonech. Vše se musí detailně popsat, zaevidovat, zabalit a nakonec odvést do opavských mrazíren, které poskytly památkářům zdarma mrazící boxy. Následovat bude jejich restaurování.

Zároveň se odborníci zabývají i stroji a rozsahem jejich poškození. Podle Zezuly už začaly konzultace s restaurátory, kteří se specializují na záchranu strojů. "Po dnešní prohlídce bude zpracován rámcový restaurátorský záměr. Podle něj se pak bude dál postupovat," řekl Zezula. Dodal, že vyjádření expertů by mělo být hotové příští týden.

V budově vzorkovny a dílny má vzniknout muzeum. Na projekt, který je postavený právě na zachovaných unikátních vzornících a strojích, už ministerstvo kultury přislíbilo dotaci 123 milionů korun. Město v lednu mělo vypsat výběrové řízení na zhotovitele projektu. To se ale bude muset odložit. I přesto, že se pravděpodobně podaří zachránit víc, než se původně čekalo, celý projet bude muset být upraven. "Je to pravděpodobné. Nyní se rozhoduje o dalším postupu," řekla Veselá.

Areál bývalé textilky hořel ve středu 20. prosince. Oheň nejvíce řádil právě v památkově chráněné vzorkovně látek, která se dochovala ve stavu posledního pracovního dne. Nedílnou součást dílny představovala cenná sbírka vzorníků látek, z nichž nejstarší pocházely z posledních tří desetiletí 19. století.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK