Film o van Goghovi vznikl animací tisíců olejomaleb

2. 1. 2018ČTK Infoservis

Kombinací hraného filmu a animace olejomaleb od 125 umělců z celého světa vznikl neobvyklý snímek S láskou Vincent (Loving Vincent). Téměř 67.000 maleb vzniklo podle 94 děl Vincenta van Gogha. Film, který vyhrál Evropskou filmovou cenu a je nominován na další ceny, přijde 25. ledna do českých kin.

Scénář celovečerního britsko-polského snímku v režii Doroty Kobielové a Hugha Welchmana vznikl na základě 800 dopisů, které Vincent Van Gogh psal především svému bratrovi. Náročné přípravy trvaly dlouhá léta v několika fázích. Život obrazům světoznámého malíře vdechli producenti společnosti Breakthru Films, kteří získali v roce 2008 Oscara za krátký animovaný film Peter & the Wolf (Péťa a vlk) věnovaný hudbě Sergeje Prokofjeva.

Předlohou pro animované obrazy v novém životopisném filmu se staly hrané scény se skutečnými herci, mezi kterými se objevila například Saoirse Ronanová, kterou si čeští diváci mohou vybavit z filmu Pokání, Helen McCroryová, Aidan Turner nebo Douglas Booth. Van Gogha představuje polský herec Robert Gulaczyk.

"Společně jsme velmi úzce pracovali na scénáři, přípravách filmu i samotném natáčení s herci. Teprve, když do hry vstoupily animace, naše role se rozdělily. Dorota jako malířka měla na starosti animaci obrazu, já se soustředil na zvuk, hudbu a další složky," uvedl k filmu Hugh Welchman.

Příběh filmu S láskou Vincent vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh léčící se z deprese postřelí do hrudníku a o dva dny později, ve svých 37 letech, na následky zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny.

Vincent van Gogh je jeden z nejslavnějších malířů a pravděpodobně i jednou z nejznámějších postav nizozemské historie. Gogh vytvořil v relativně malém časovém intervalu deseti let zhruba 900 maleb a 1100 kreseb. Jeho dílo bylo za jeho života takřka neznámé, po jeho smrti ale začala jeho sláva rychle růst, krátce po sobě se uskutečnilo několik výstav jeho děl ve světových metropolích. Dnes jeho díla patří k nejdráže prodávaným.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK