MK zruší místo jednoho ze dvou politických náměstků

21. 12. 2017ČTK Infoservis

Ministerstvo kultury bude mít v nové vládě namísto dvou politických náměstků jen jednoho. Jeden z dosavadních dvou náměstků člena vlády, Patrik Košický, se stane ředitelem kabinetu ministra. Potvrdil to dnes na dotaz ČTK. Spolu s místem politického náměstka bude zrušeno i místo jeho asistenta a úřad bude mít tedy náměstků jen pět. Personální změny na jednotlivých ministerstvech bude v pátek projednávat vláda.

"Důvodem zrušení jsou zejména úsporná opatření, kdy vzhledem k velikosti ministerstva kultury se jeví jedno místo politického náměstka jako dostatečné," stojí v materiálu připraveném pro jednání vlády. Ušetřené peníze na platy, tedy asi 1,77 milionu korun, se navrhují převést z rozpočtové položky platy na pracovních místech do rozpočtové položky platy státních zaměstnanců na služebních místech.

Materiál kromě dalších dílčích změn týkajících se přesunů několika pracovních míst do jiné platové třídy navrhuje převod asi dvou milionů korun na platy lidí na služebních místech. "Jedná se o prostředky na financování pracovních míst politického náměstka a jeho asistenta, které se ruší, a finanční prostředky na financování odměn státních zaměstnanců zapojených do projektu spolufinancovaného z operačního programu Zaměstnanost," uvádí materiál.

Nový ministr Ilja Šmíd při pondělním uvádění do funkce oznámil, že plánuje personální změny. "Ale budu je uskutečňovat po podrobném seznámení s prací každého člověka na ministerstvu," uvedl.

Čtyřiačtyřicetiletý Košický, který vystudoval sociální a politickou filozofii na Univerzitě Komenského v Bratislavě, byl vrchním ředitelem kabinetu ministra kultury už v letech 2014 a 2015. V 90. letech působil jako publicista, angažoval se v občanském sdružení Člověk v ohrožení, koordinoval humanitární pomoc v rámci mise sdružení Člověk v tísni v Čečensku (2001 a 2002), později v Afghánistánu, Srbsku a Rumunsku. Působil ve slovenském Ústavu paměti národa a v Praze v Archivu bezpečnostních složek a v Ústavu pro studium totalitních režimů (2008 až 2013).

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK