TZ: Pocta detailu. Design jako svébytná součást modernistické architektury a interiéru

20. 12. 2017Artalk Infoservis

Pocta detailu. Design jako svébytná součást modernistické architektury a interiéru / Galerie UM / Praha / 5. 1. - 12. 2. 2017

Pocta detailu. Design jako svébytná součást modernistické architektury a interiéru

Vernisáž: čtvrtek 4. 1. 2018 od 18 hodin

Výstava potrvá do: 17. 2. 2018

Galerie UM, UMPRUM, nám. Jana Palacha 80, Praha 1

Otevřeno: pondělí až sobota 10–18 hodin

vstup zdarma

První výstava roku 2018 v Galerii UM představí výsledek dlouhodobého projektu kurátora designu a architektury Adama Štěcha a grafických designérů Jana Klosse a Matěje Činčery ze skupiny OKOLO. Pocta detailu zaznamenává Štěchovo více než desetileté putování za architekturou po celém světě a odhaluje skryté poklady modernistické architektury 20. století.

"Výstava Pocta detailu byla pro nás další výzvou. Myšlenka na ni vznikla v průběhu minulého roku, když jsem zintenzívnil své cesty za architekturou a uvědomil si, že právě detaily jsou často základními elementy modernistické architektury. Expozice se tak pokouší představit vyčerpávající výčet určité typologie a představit ho ve svých mnoha fantastických formách“, říká Adam Štěch, autor výstavy a člen skupiny OKOLO.

Pro výstavu Pocta detailu, vybral stovky fotografií ze svého archivu a prezentuje je jako atlas architektonických a interiérových detailů, které byly vytvořeny architekty jako součást designu celých budov. Osvětlení, místa k sezení, skladování, stoly, zábradlí, dveře, okna a další dekorativní nebo funkční prvky vycházejí z modernistické myšlenky uměleckého díla jako celku (tzv. Gesamtkunstwerk), a vyprávějí příběhy o všestranných dovednostech architektů modernismu.

Adam Štěch nabízí pohled na tyto, do detailu propracované objekty, jako na součást architektury, ale zároveň i jako na díla s vlastní uměleckou hodnotou. Všechny odrážejí styly slavných i méně známých architektů 20. století, demonstrují zcela odlišné perspektivy navrhování nábytku, osvětlení a dalších objektů a odhalují tak kapitoly dějin užitého umění tak, jak doposud nebyly k vidění.

Projekt Pocta Detailu (Object of Redefinment) měl svou premiéru na London Design Festival v Londýně na podzim 2017. „V Londýně, kde byla výstava prezentována v rámci prestižní přehlídky Brompton Design District, měla značný ohlas, a to především v okruhu odborníků a designérských nadšenců, včetně Justina McGuirka z Londýnského design musea, architektonického kritika Sama Jacoba nebo kurátora designu Maxe Frasera. Výstava, kterou někteří návštěvníci označovali jako Instagram či Pinterest na stole, pak neušla pozornosti odborných médií, včetně časopisů Wallpaper, Domus, The Spaces, TL Mag, Damn, Form, Curbed a další. Jsme moc rádi, že jí v rozšířené verzi můžeme představit i na domácí půdě v galerii UM", dodává Adam Štěch.

Autor a kurátor výstavy: Adam Štěch

Instalace: OKOLO - Matěj Činčera, Jan Kloss, Adam Štěch