Top5týdne 19. 12. 2017

Benátské bienále 2019 zná svého kurátora, zemřel Pavel Brázda, prvním laureátem Ceny ASK? je Omar Mirza, byla zahájena výstava Ester Krumbachové v tranzitdisplay, katedra dějin umění v Olomouci má novou knihovnu.

1/ Kurátorem benátského bienále 2019 bude Ralph Rugoff

Ralph Rugoff, ředitel londýnské Hayward Gallery a umělecký ředitel bienále v Lyonu 2015, bude kurátorem Benátského bienále 2019. Podle oficiálního prohlášení si vedení bienále od angažování Rugoffa slibuje navázání úzkého kontaktu děl a umělců s návštěvníkem, zaměření na emoce a zamyšlení. Server ARTNEWS v souvislosti s tím připomenul nedávný Rugoffův projekt Alternative Facts a výrok: "Jsme v situaci, kdy to, co dříve bylo nazýváno realita, je bráno na lehkou váhu."

2/ Zemřel Pavel Brázda

Na sklonku uplynulého týdne zemřel ve věku 91 let malíř Pavel Brázda. I když Brázda většinu svého soukromého i profesního života prožil kvůli politickému tlaku v ústraní, byl jedním z nejvýznamnějších českých umělců. V jeho díle lze nalézt například prvky magického realismu nebo pop-artu. I ve stáří se dále zajímal o aktuální trendy a po roce 2000 používal pro zdokonalení svých děl počítač.

3/ Byla udělena první Cena ASK?

Na Slovensku vznikla v letošním roce nová cena pro začínající kritiky ASK? Podmínkou pro účast bylo zaslání soutěžního textu a věk do 40 let. Prvním laureátem se stal kurátor a kritik Omar Mirza, na jehož reflexi kulturní platformy Nástupiště 1–12 v Topolčanech ocenila porota "zrozumiteľný jazyk a jednoduchý štýl, jasnosť, ale zároveň presnosť, s ktorou čitateľom približuje komplexné problémy súčasného umenia". Dále porota vyzdvihla, že Mirza jako jeden z mála přihlášených pracoval s politickým, historickým a geografickým kontextem.

4/ Zahájení výstavy Ester Krumbachové

V tranzitdisplay proběhla v uplynulém týdnu vernisáž a konference k výstavě Ester Krumbachové. Vernisáž proběhla 13. prosince a její součástí byla performance dua New Noveta, konference následovala druhý den a její podtitul zněl Skryté formy režie. "Umělci a teoretici na této výstavě a konferenci interpretují a zpřístupňují nedávno objevený soukromý archiv, obsahující dosud skryté doklady bohaté a vizionářské tvorby Krumbachové jako kostýmní výtvarnice, scénografky, scenáristky, spisovatelky, režisérky a umělkyně." uvádí tranzitdisplay na svých oficiálních stránkách.

5/ Katedra dějin umění v Olomouci zpřístupnila novou knihovnu

V Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci byla otevřena nová odborná knihovna. Knihovna, nesoucí jméno po zakladateli dějin umění na olomoucké univerzitě Václavu Richterovi, je součástí katedry od 90. let, dříve ale sloužila především jako příruční knihovna pro pedagogy. Studentům je nově od uplynulého týdne k dispozici nejen fond Václava Richtera, ale i fond Milana Tognera, který byl z kapacitních důvodů doposud uskladněn ve Zbrojnici UP.


 

Foto: 1: Pavel Brázda - Proces, 2. pol. 70. let, Wikipedia Commons, Jindřich Nosek; 2: oficiální plakát pro výstavu Ester Krumbachové, oficiální stránky tranzitdisplay.

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.