Prodej Automatických mlýnů v Pardubicích by mělo řešit memorandum

19. 12. 2017ČTK Infoservis

Pro využití a koupi části Automatických mlýnů v Pardubicích by měly Pardubický kraj, město Pardubice a vlastníci areálu, rodina Smetanových, uzavřít do poloviny příštího roku třístranné memorandum. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj). Hejtmanství chce odkoupit část národní kulturní památky pro svou Východočeskou galerii, město zase plánuje v areálu vybudovat centrální polytechnické dílny pro střední školy.

Krajští zastupitelé minulý týden schválili záměr koupě hlavní části mlýnů. Za několikapatrovou budovu vlastník požaduje 35 milionů korun. V ceně je i studie rekonstrukce na galerii v hodnotě asi dva miliony korun. Vlastník areálu Lukáš Smetana na jednání zastupitelstva Pardubic minulý čtvrtek řekl, že chce "kecat" do projektu a do vedení Východočeské galerie. Línek odmítá, že by si nynější majitel mohl libovolně diktovat, jak bude galerie vypadat a kdo ji povede. "Jako architekt si chce pohlídat, aby stavby a rekonstrukce měly architektonickou hodnotu a v tomto smyslu do toho chce mluvit. Teoreticky, kdybychom řekli, že tam chceme z pěti pater tři patra kanceláří, tak on by řekl, že to tedy ne," uvedl Línek. Autor studie by měl mít nad podobou budovy autorský dozor.

Smetanovo vyjádření o ovlivňování vedení galerie považuje za nepříliš šťastné. "Nemyslel to tak, už jsme si to vyjasnili. To je pouze věcí zřizovatele," dodal Línek.

Pardubický kraj sestavil pracovní skupinu, která bude s majitelem mlýnů jednat o možném využití pro potřeby Východočeské galerie a podmínkách prodeje objektu. Zástupce v ní mají všechny zastupitelské kluby.

Smetana chce mít pod kontrolou i vzhled budoucího objektu polytechnických dílen, které plánují v areálu postavit Pardubice. Za sedm milionů korun městu nabídl právo stavby a projektovou dokumentaci, kterou zadal architektovi Janu Šépkovi.

Mlýny projektoval architekt Josef Gočár pro bratry Egona a Karla Winternitze. Stavěly se v letech 1909 až 1911, ve 20. letech k nim přibylo nové silo, se starší částí ho pojí přemostění. Jejich architektura je asociací babylonské Ištařiny brány. Ve druhé polovině minulého století levé nábřežní křídlo prodloužila čtyřpatrová přístavba, v areálu vznikly i další budovy. Od roku 2014 jsou mlýny národní kulturní památkou.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK