Cestovní kanceláře: Cestovní ruch by mělo mít na starosti ministerstvo průmyslu

19. 12. 2017ČTK Infoservis

Záměr vlády převést agendu cestovního ruchu z ministerstva pro místní rozvoj (MMR) pod resort kultury se v oboru nesetkal s kladným přijetím. Se subjekty v odvětví ani s podnikatelskými svazy návrh nikdo z vlády nekonzultoval. Cestovní kanceláře i Svaz obchodu a cestovního ruchu preferují spíše zařazení pod ministerstvo průmyslu.

"Zatím jsme k tomu nezaujali oficiální stanovisko. Obecně ale pokládáme své podnikání spíše za turistický průmysl a pokud bychom se měli stěhovat z MMR, tak bychom mnohem raději patřili pod ministerstvo průmyslu," řekl ČTK místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež s tím, že si nemyslí, že by ministerstvo kultury mělo příliš pochopení pro problémy oboru.

Svaz obchodu s cestovního ruchu oceňuje, že je v návrhu programového prohlášení vlády vůbec věnován prostor i otázce cestovního ruchu, což bylo v minulosti často opomíjeno. Se záměrem zařadit cestovní ruch pod ministerstvo kultury se ale také neztotožňuje.

"Je nám líto, že neproběhla k této deklarované změně žádná diskuse a je třeba, aby byl tento záměr blíže specifikován a osvětlen. Věříme, že při této příležitosti budeme moci uplatnit naše případné námitky, názory a zkušenosti," uvedla mluvčí svazu Irena Vlčková.

Cestovní ruch se významnou měrou podílí na zaměstnanosti a HDP. "Podnikání v cestovním ruchu je provozováno ryze na komerční bázi, nabízí se tedy spíše jeho zařazení do gesce ministerstva průmyslu a obchodu," dodala Vlčková. Ministerstvo kultury podle ní řeší spíše zachování památek a kulturního dědictví - kultura je často postavena na dotacích, zatímco cestovní ruch je ryze podnikatelský obor, který spadá zcela do oblasti byznysu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK