Kraj opraví za pět milionů korun Portmoneum v Litomyšli

16. 12. 2017ČTK Infoservis

Pardubický kraj v příštím roce zaplatí za opravy Portmonea Josefa Váchala v Litomyšli pět milionů korun. Muzeum pak má být atraktivnější i pro děti. ČTK to řekl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

"Máme zpracovaný projekt, já doufám, že při rozdělení přebytku letošního roku schválíme peníze i na Portmoneum. Chceme využít půdní prostory a ještě víc zahradu," řekl Línek.

Domek potřebuje opravit, zajistit statiku. Půda je dosud nepřístupná. Památka by měla být zajímavá i pro děti, aby si tam měly možnost například malovat, podobné prostory už nabízí Švýcárna ve Slatiňanech na Chrudimsku, dodal Línek.

Grafik, malíř a spisovatel Váchal vyzdobil kresbami rodinný domek Josefa Portmana ve 20. letech minulého století. Hejtmanství muzeum koupilo za 15 milionů korun na sklonku loňského roku od dědiček nakladatele Ladislava Horáčka.

Spravuje ho regionální muzeum, které v něm v letošní sezoně zpřístupnilo samoobslužnou kavárnu na zahradě.

Váchal na stěnách domku i nábytku vypodobnil mnoho duchovních a náboženských témat. Vycházejí z jeho životních postojů a názorů na výtvarné umění.

Dům chtěl Portman otevřít jako Váchaleum, poctu výtvarníkovi, kterého obdivoval. Ze spolupráce sešlo, protože Josef Portman používal neoprávněně Váchalovy štočky k tisku. Portman byl totiž nejen sběratelem umění, ale amatérsky se věnoval i tisku. Rozkmotřili se i na základě Váchalova proslulého Krvavého románu. Vystupuje v něm škudlivý hrabě Portmon, který přebývá v Portmoneu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK