Demonstrace proti převozu uměleckých děl z Katalánska

11. 12. 2017ČTK Infoservis

Stovky lidí demonstrují proti převozu uměleckých děl z Několik stovek lidí se dnes shromáždilo před muzeem v katalánském městě Lleida, aby protestovalo proti převozu čtyř desítek uměleckých předmětů mimo Katalánsko. Převoz uměleckých děl se má uskutečnit na základě dva roky starého rozhodnutí, s nímž ale katalánské úřady nesouhlasí. Někteří místní politici využili akci ke kampani před regionálními volbami, které se v Katalánsku konají za necelé dva týdny.

"V noci a s ozbrojeným doprovodem, jako vždy, využili státního převratu, aby drancovali Katalánsko. Tohle je model, který podporují strany Ciudadanos, katalánští socialisté a lidovci," napsal dnes na svém twitteru Madridem sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont. Za státní převrat označují katalánští separatisté převzetí přímé správy Katalánska španělskou vládou, která k tomu přistoupila koncem října kvůli snahám tamní vlády o nezávislost tohoto autonomního regionu.

Za chybu označil stěhování děl do Aragonie ale i šéf katalánských socialistů Miquel Iceta, podle nějž by se mělo počkat na skončení soudního řízení. Dnešní lhůtu pro převoz děl stanovil aragonský soud první instance minulý měsíc, Katalánsko má ale stále možnost se odvolat. Podle deníku El País tak může učinit do 4. ledna.

Katalánská vláda ale nyní odvolání oficiálně nemůže podat, protože její pravomoci převzal koncem října Madrid. Španělský ministr kultury Íňigo Méndez de Vigo, pod něhož nyní spadá katalánské ministerstvo kultury, už prohlásil, že se odvolávat nebude a že díla mají být vrácena do Aragonie.

Lidé, kteří se dnes už před úsvitem shromáždili u muzea v Lleidě, křičeli hesla jako "Pryč s okupací" nebo "Ruce pryč, tohle je loupež". Kurátoři z Aragonie, autonomní oblasti Španělska, kam má být 44 děl převezeno, dorazili do muzea v Lleidě už v půl čtvrté ráno a za četného doprovodu katalánské policie. Policie hlídala objekt už od půlnoci.

Kauza se týká celkem 97 uměleckých předmětů, které v 80. a 90. letech minulého století prodaly jeptišky ze sigenského kláštera Katalánsku, jehož vláda za ně zaplatila v přepočtu asi 630.000 eur (asi 16,4 milionu).

Aragonský soud ale prodej v roce 2015 zrušil s tím, že je neplatný, protože o něm nebyla tehdy informována španělská ani aragonská vláda. Asi padesátka předmětů, která byla v Katalánském národním uměleckém muzeu v Barceloně, se do Aragonie vrátila loni.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK