Egyptští archeologové odkryli dvě starověké hrobky

9. 12. 2017ČTK Infoservis

Egyptští archeologové dnes seznámili veřejnost s nálezy ze dvou nově prozkoumaných hrobek, v nichž se nacházely přes čtyři stovky sošek, hliněné nádoby, zdobené pohřební masky a mumifikované tělo. Umístění hrobek starých kolem 3500 let bylo známo už dříve, ale teprve nyní se odborníci dostali dovnitř, aby je prozkoumali. Ministr pro památky Chálid Ananí doufá, že nové objevy povzbudí zájem turistů o cesty do Egypta, uvedla agentura AP.

Hrobky na pohřebišti Dra Abul Naga, které se nachází na západním břehu Nilu poblíž Luxoru, objevili němečtí archeologové už v 90. letech minulého století. Dlouho ale byly zapečetěné a dovnitř se odborníci dostali teprve nyní.

Identita pohřbených zatím není jasná. Podle jedné z teorií byl v jedné z hrobek pohřben písař z období 18. dynastie.

Egyptské ministerstvo pro památky se snaží medializací nových objevů povzbudit turistický zájem o cesty do Egypta, který v minulých letech negativně poznamenala zhoršená bezpečnostní situace. Například letos v září byla na stejném pohřebišti odkryta hrobka královského zlatníka. V říjnu pak čeští egyptologové oznámili nález dosud neznámého chrámového komplexu staroegyptského panovníka Ramesse II. v Abúsíru.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK