Mariánský sloup a měšťanský dům památkami Plzeňského kraje

7. 12. 2017ČTK Infoservis

Mariánský sloup v Úterý na Plzeňsku a měšťanský dům v Kdyni na Domažlicku dnes získaly hlavní cenu v nově vyhlašované soutěži Památka Plzeňského kraje. Hejtmanství se rozhodlo v soutěži ocenit nejzdařilejší obnovy a rekonstrukce památek bez ohledu na jejich vlastníky. Kromě hlavních cen, o kterých rozhodovala odborná porota, dostaly cenu za hlasování veřejnosti socha sv. Jana Nepomuckého v Dobřívě na Rokycansku a kostel Panny Marie Sněžné v Rokycanech, řekl dnes ČTK náměstek pro památkovou péči Martin Baxa (ODS).

"Plzeňský kraj má bohaté kulturní dědictví, ale také mnoho památek, které jsou často zapomenuté nebo v havarijním stavu. Vyhlášením soutěže chceme symbolicky ocenit práci lidí či institucí, jež se o památky starají, renovují je a umožňují lidem si naše kulturní tradice připomínat," řekl Baxa. Památky do soutěže nominovali památkáři z obcí s rozšířenou působností a zástupci Národního památkového ústavu. Soutěžilo se v kategorii stavby a v kategorii věnované sochám a drobné architektuře. Porota i veřejnost vybíraly nakonec z celkem 19 nominovaných nově obnovených památek.

Starý roubený, později zvenku i zevnitř omítnutý dům někdy z 18. století koupila před několika lety Kdyně proto, aby poslední památku tohoto typu ve městě mohla zachránit. Při kompletní rekonstrukci město vyměnilo eternitovou střechu za štípaný šindel a opravilo veškeré konstrukce. "Opravy nás nakonec stály pět nebo sedm milionů korun, dostali jsme i dotaci. Zatím nemáme využití objektu, asi ho vybavíme zařízením a budeme ilustrovat život v domě v průběhu 20. století," řekl starosta Kdyně Jan Löffelmann.

Letos dal kraj v dotačních programech na obnovu památek a staveb v památkových zónách rekordních 26,5 milionu korun, skoro dvojnásobek loňské sumy. Navíc dal další čtyři miliony korun katedrále v Plzni, jezuitskému kostelu v Klatovech, kostelu v Plasích a klášteru Chotěšov, které dostaly dotace EU na rozsáhlé opravy. Na příští rok počítá kraj se stejnou částkou na dotační programy jako letos. Nově by měl přibýt program na obnovu válečných hrobů a pomníků. Milionem korun by v něm chtěl kraj pomoci s opravami památníků, které vznikaly od roku 1918, a to i v souvislosti se 100. výročím konce první světové války a vznikem samostatného Československa, dodal Baxa.

Zdroj: Lada Pešková, ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK