Sněmovna by měla schválit rozpočet na kulturu

6. 12. 2017ČTK Infoservis

Sněmovní kulturní výbor dnes doporučil schválit návrh rozpočtu ministerstva kultury na příští rok beze změn. Ministerstvo má hospodařit se 13,03 miliardy korun. Částka je asi o 700 milionů korun vyšší než v letošním schváleném rozpočtu. Výbor nepodpořil návrhy přidat kultuře 300 milionů korun na obnovu kulturních památek a 50 milionů na nákup pozemku pro přesun českokrumlovského otáčivého hlediště.

Přesun 300 milionů korun z obsluhy státního dluhu a ze všeobecné pokladní správy na obnovu památek žádala Věra Kovářová (STAN). Ministerstvo by díky převodu mělo na tyto účely příští rok zhruba miliardu korun. Její návrh ale podpořilo jen sedm z 21 členů výboru, schválen nebyl.

Pouze jeden hlas získal ve výboru požadavek Jiřího Miholy (KDU-ČSL) na zvýšení dotace Národnímu památkovému ústavu na nákup pozemku Kvítkova dvora vedle barokní zahrady českokrumlovského zámku, v jejíž ose se unikátní otáčivé hlediště nachází. V debatě jej podpořil končící ministr kultury a Miholův stranický kolega Daniel Herman, podle něhož by přesun hlediště ukončil spory s Organizaci OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Rovněž Miholův návrh by snížil částku na obsluhu státního dluhu.

Původní podoba návrh rozpočtu ministerstva kultury získala podporu 13 z 21 členů výboru, osm jich hlasovalo proti.

Největší položku rozpočtu ministerstva kultury, 3,31 miliardy korun, tvoří výdaje spojené s církevními restitucemi. Zahrnuje příspěvek na činnost církví a peněžité vyrovnání za nevydaný majetek. Herman uvedl, že rozpočet kultury tvoří 0,96 procenta výdajů navrhovaného státního rozpočtu jako celku. Bez částky určené církvím jde podle něho o 0,7 procenta celkových výdajů státu. Dlouhodobě se hovoří o tom, že stát by měl dávat na kulturu jedno procento z rozpočtu.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK