Moravskoslezský kraj bude mít vlastní kulturní ceny

1. 12. 2017ČTK Infoservis

Moravskoslezský kraj bude mít od příštího roku vlastní kulturní ceny. Cenami Jantar bude každoročně oceňovat mimořádné umělecké výkony v oblastech divadla, hudby, výtvarného umění a literatury, řekl dnes ČTK autor myšlenky Aleš Honus. Projekt vznikl z podnětu kulturního deníku Ostravan.cz, nyní jedná o podpoře s krajem.

O nominacích a následně o laureátech rozhodnou podle Honuse odborné poroty v kategoriích činoherního divadla, opery, muzikálu, baletu, populární a klasické hudby, výtvarného umění a literatury.

"Poroty budou sestaveny tak, aby jejími členy byli lidé, jejichž zkušenosti a úsudek budou předpokladem pro kvalitní hodnocení. Půjde o významné kritiky z celostátních kulturních médií a teoretiky umění, o lidi, kteří se celoživotně věnují kulturnímu dění," řekl Honus.

Nominace na udělení Ceny Jantar za rok 2017 budou v jednotlivých kategoriích oznámeny v prvních týdnech příštího roku. V každé kategorii budou nominováni tři umělci, v divadelních kategoriích budou oznámeny nominace samostatně pro umělce muže a ženy.

"Ceny Jantar budou představovat platformu pro profesní a společenské ocenění umělců a uměleckých souborů tvořících na území Moravskoslezského kraje. Smyslem cen bude také popularizace vynikajících výsledků, kterých nominovaní umělci během aktuálně posuzovaného kalendářního roku dosáhli," uvedl Honus.

Laureáti Ceny Jantar budou vyhlášeni na slavnostním večeru, který se uskuteční 15. dubna v Ostravě. Bližší podrobnosti bude v nejbližších dnech možné získat také na webových stránkách www.cenyjantar.cz, které se nyní připravují.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK