Nový regulační plán pro památkovou zónu Mělníka

29. 11. 2017ČTK Infoservis

Mělničtí zastupitelé v pondělí schválili pořízení regulačního plánu pro městskou památkou zónu. Podle tohoto dokumentu se bude v příštích letech řídit rozvoj celé oblasti. Město nyní vybere projektanta, termín dokončení zatím není přesně určený, hotovo by mělo být přibližně za rok. ČTK to dnes řekl starosta Mělníka Ctirad Mikeš (Mé město).

Podle něj by při přípravě dokumentu neměly vzniknout větší komplikace, zastupitelé se na jeho potřebě shodli. "Také opozice je v konsenzu," dodal Mikeš.

Centrum města by podle návrhu plánu mělo být dobře přístupné chodcům i cyklistům, počítá se i se zajištěním parkovacích míst. Regulační plán má také pomoci zajistit lepší návaznost cest a navrhnout nové trasy včetně návrhu propojení nábřeží Labe s městskou strukturou a zajistit propojení k Plavební ulici i se sady na Polabí.

Úpravy pomohou i využívání veřejných zelených ploch k rekreaci. Některá území by se také mohla ze zastavitelných změnit na zeleň, například poblíž ulice Na Podhoří, kde je zatravněná plocha, která navazuje na park. V rámci regulačního plánu bude projektant rovněž hledat možnosti rozšíření viničních ploch mezi Labem a městem.

Dokument navrhne také místa, kde by bylo vhodné vybudovat kavárnu, galerii, informační centrum nebo další provozovny. Nová parkovací místa by mohla vzniknout třeba poblíž úřadu práce.

Regulační plán doplňuje a upřesňuje územní plán, usměrňuje výstavbu, pomáhá zachovat historické stavby a samotný ráz města, chrání památky a další kulturně i ekologicky významná místa. V Mělníku bude také zohledňovat záplavová území a pomůže zajistit, aby na nich nevznikly nevhodné stavby nebo úpravy.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK