TZ: Katarina Burin

27. 11. 2017Artalk Infoservis

Katarina Burin / Žijeme, Brno 1928–1931 / Galerie VI PER / Praha / 29. 11. 2017 - 20. 1. 2018

Katarina Burin: Žijeme, Brno 1928–1931

29. 11. 2017 – 20. 1. 2018

Vernisáž 28. 11. 2017 v 19h

Kurátor: Irena Lehkoživová

Výstava Žijeme v Galerii VI PER představuje dlouhodobý projekt na Slovensku narozené kanadsko-americké umělkyně Katariny Burin, zkoumající dějiny moderní architektury. Ústřední postavou její práce je architektka Petra Andrejova-Molnár, kterou Burin představuje jako přehlíženou osobnost, angažovanou ve vývoji avantgardní architektury ve střední Evropě, a především pak v meziválečném Československu. Tato výstava, v níž Burin nově tématizuje živé architektonické a umělecké prostředí Brna, obnovuje i destabilizuje chápání přispění Brna k širší mezinárodní modernistické scéně. Znovuvytváří a zobrazuje skutečný obsah designového obchůdku Žijeme, který Andrejova-Molnár provozovala společně s Hanou Kučerovou-Záveskou v Brně mezi roky 1928–1931 a kde se prodávaly dekorativní předměty českých návrhářů a autorský nábytek, a doplňuje k němu obsah fiktivní. Obchod zároveň poskytoval sociální a uměleckou platformu pro Brno a východoevropskou komunitu mezi dvěma válkami. Architektky zde pořádaly čtení, přednášky a politické diskuse, v nichž se potkávali zdejší i mezinárodně známí architekti a debatovali o aktuálních trendech.

Práce Katariny Burin často vychází z podrobného archivního výzkumu a vlastní interpretace daného materiálu. Vytváří kresby, architektonické modely, nábytek, koláže a instalace, v nichž se spojují témata jako např. modernismus, autenticita či historická dokumentace. Důležitou roli u ní hraje také téma žen – architektek a jejich často komplikované pozice v rámci této převážně mužské profese. Pro tuto výstavu vytvořila Katarina Burin zcela nový soubor prací v kontextu, jímž se dosud nezabývala.

Katarina Burin ve svém projektu představuje Petru Andrejovu-Molnár jako osobnost intenzivně zapojenou do vývoje architektonických hnutí raného 20. století. Nedávno o jejím díle publikovala svou první monografii Contribution and Collaboration: The Work of Petra Andrejova-Molnár and Her Contemporaries (Koenig Books, 2016). Samostatné výstavy umělkyně z poslední doby zahrnují například Neubauer Collegium na University of Chicago, Kunstverein Langenhagen, Ratio 3 (San Francisco) a P! (New York), skupinové výstavy pak např. Wattis Institute for Contemporary Arts, Institute of Contemporary Art Boston či Aspen Art Museum. Burin je držitelkou Schloss Solitude Fellowship, publikačního grantu Graham Foundation a James and Audrey Foster Prize za rok 2013. V současné době působí jako lektorka vizuálních a environmentálních studií na Harvardově univerzitě a je stupendistkou Radcliffe Institute for Advanced Study tamtéž.