Sloučení mostecké galerie a muzea projedná kraj

27. 11. 2017ČTK Infoservis

Záměr sloučit muzeum a galerii v Mostě budou za dva týdny projednávat krajští zastupitelé. Ještě předtím bude s vedením kraje hovořit o záměru, proti kterému vznikla petice, mostecký primátor Jan Paparega (za Severočeši Most). Konečné slovo budou mít zastupitelé kraje, který obě organizace zřizuje.

V galerii se tak jako v několika jiných krajských institucích koná výběrové řízení na ředitele, dosavadní šéf Petr Svoboda se ale do soutěže nepřihlásil a z čtyř dalších uchazečů výběrová komise nikoho nedoporučila. Vznikla tak varianta sloučit muzeum a galerii. "Pan ředitel mosteckého muzea (Michal Soukup) je kreativní člověk, velice schopný manažer, z mého pohledu nevidím problém, proč by tyto dvě organizace nebyly sloučeny," řekl ČTK náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD).

Proti záměru se postavili někteří odborníci a vznikla petice. "Rádi bychom vás vyzvali k aktivní podpoře, která by měla vést k záchraně kulturní instituce prezentující současné veřejné umění. Bylo by dobré a žádoucí v tak zatíženém regionu jako Mostecko mít instituci prezentující živé umění na mezinárodní úrovni," uvedl na zasedání mosteckých zastupitelů koncem minulého týdne galerista Luděk Prošek, jeden z iniciátorů petice.

Z odborného hlediska je podle petice sloučení problematické a může vést až k zániku přidružené organizace, kterou by byla galerie. Petici podpořilo podpisem k dnešnímu dni 187 lidí. "Využijte všechny své nástroje k udržení galerie," vyzval mostecké zastupitele Prošek. Primátor Paparega uvedl, že na toto téma bude jednat s vedením kraje. Galerie se zastala i náměstkyně primátora Markéta Stará (Severočeši Most), která uvedla, že organizace pořádá řadu akcí.

Podle náměstka hejtmana je problém sehnat kvalifikované lidi na pozici ředitele. "Dneska jdou cestou slučování i jiné kraje a my jsme si tím v minulosti prošli v oblasti sociální," řekl Klika. Pokud by záměr 11. prosince krajští zastupitelé schválili, zaměstnanci galerie přejdou pod mostecké muzeum.

Ústecký kraj odvolal na jaře pět ředitelů muzeí a galerií. Vedení kraje to zdůvodnilo tím, že tito ředitelé neprošli výběrovým řízením. Proti tomu se postavila odborná veřejnost. Zatímco děčínské a chomutovské muzeum má nové vedení, lounskou a litoměřickou galerii povedou dosavadní ředitelé. Nový bude ředitel teplického muzea, ten současný se rozhodl odejít do důchodu, výběrové řízení se opakuje, do prvního se přihlásili dva uchazeči a komise ani jednoho nedoporučila.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK