TZ: Tomáš Hodboď

21. 11. 2017Artalk Infoservis

Tomáš Hodboď / Řekl bych, že to neřeknu / kurátor: Ignác Rejsek / Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě / Galerie Alternativa / Jihlava / 23. 11. 2017 - 14. 1. 2018

Tomáš Hodboď: Řekl bych, že to neřeknu

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě / Galerie Alternativa

Komenského 10, Jihlava (www.ogv.cz)

23. 11. 2017 - 14. 1. 2018

kurátor: Ignác Rejsek

vernisáž 23. 11. 2017 v 18 hodin

Na vernisáži vystoupí: Duckinem (představitel duck-hopu z New Yorku)

Tomáš Hodboď se vrací ze svých sběračských dobrodružství. Má nalomené žebro. Zapaluje si jednu cigaretu od druhé. Chybí mu spánek i každodenní pobyt venku. Má chuť na drogy, aby nemusel vnímat stresové prostředí "běžného života", ale má dostatek peněz na to, aby chodil po Praze a ztrácel je.

Náš nedávný rozhovor začal konstatováním, jak těžké je dělat výstavu, když se smysl takové aktivity vytrácí ve srovnání s nutností dýchat. Bylo obtížné jej přesvědčit, aby se pokusil zhmotnit svůj aktuální pohled na svět v prostoru Galerie Alternativa. Stále opakoval, že skutečnost prostě je a my ji nemusíme hledat, měnit nebo vytvářet novou a lepší. Prostě existuje ve své dokonalosti, jen ji tak neumíme vnímat.

Výstava by tedy mohla začít konstatováním, že život může být strašidelně jednoduchý. Jak ale dospět a přijmout takové poznání? Jde to skrze práci, dobročinnost či víru v lepší systém? Řekněme, že poznání pravdy či podstaty je odvislé od svobody, možnosti ducha vidět věci takové, jaké jsou. Nezávisle na tom, jak by je vidět chtěl, tedy lepší, spravedlivější, krásnější, zdravější, spokojenější, bohatší atd.

Po formální stránce jde o kombinaci video-záznamu rozhovoru autora se sebou samým a instalace, která kódovaným jazykem komunikuje s divákem, a je pouze na něm, jestli bude ochoten a schopen sdělení rozumět.

Po obsahové stránce se výstava dotýká prostého poznání a možností sdílení se sebou samým nebo s návštěvníkem galerie.

Ignác Rejsek